44 lines
1.9 KiB
Markdown
44 lines
1.9 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Perkelt"
|
|
date = 2020-05-09
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["pikantní", "levné", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "90"
|
|
source = ""
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Vepřové libové maso | 400 g
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Česnek | 2 stroužky
|
|
Paprika červená | 1 ks
|
|
Sádlo/olej | 2 lžíce
|
|
Mletá sladká paprika | 2 lžičky
|
|
Vývar | 300 ml
|
|
Krájená loupaná rajčata v plechovce | 400 g
|
|
Darált Czípös Paprika (viz Tipy) | 2 lžičky
|
|
Smetana 12% | 50 ml
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
|
|
1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli menší kostičky. Papriku na proužky, které překrájíme na třetiny. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.
|
|
1. V hrnci si rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibuli.
|
|
1. Zasypeme mletou paprikou a polovinou prolisovaného česneku a po chvilce přidáme maso. Osolíme, opepříme a chvíli necháme opéct ze všech stran.
|
|
1. Postupně přiléváme vývar, promícháváme a poté necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut na nízký plamen.
|
|
1. Přisypeme pokrájenou papriku, obsah plechovky s rajčaty, zbytek česneku a pálivou pastu. Promícháme a necháme ještě 10 minut povařit, teďď už bez pokličky.
|
|
1. Šťáva v hrnci by se měla lehce zredukovat. Měla by být zhruba do poloviny výšky masa. Případně můžeme přilít trochu vody/vývaru.
|
|
1. Odstavíme z plotny, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem či jiným kořením.
|
|
1. Podávat můžeme například s čerstvě upečeným chlebem.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Darált Czípös Paprika je pasta z pálivých paprik zavařených skleničce. Pasta je celkem slaná a velmi pálivá, proto s ní opatrně. Pokud nemáme, můžeme nahradit rajčatovým protlakem, solí a chilli.
|
|
- Pokud chceme, můžeme polévku zahustit: Do hrníčku si nalijeme trochu vody, přidáme 1-2 lžičky mouky a vidličkou rozmícháme do hladké tekutiny bez hrudek. Pomalu naléváme do hrnce a mícháme. Necháme ještě 5 minut povařit.
|