37 lines
1.6 KiB
Markdown
37 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Smetanová hlíva s parmezánem a vejcem"
|
|
date = 2025-02-10
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "2"
|
|
time = "15"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Hlíva | 200 g
|
|
Máslo | 1 vrchovatá lžíce
|
|
Parmezán, strouhaný | 1 hrst
|
|
Smetana | az 100 ml
|
|
Vejce | 3 ks
|
|
Pažitka nebo petržel | 2 lžíce
|
|
Sůl |
|
|
Pepř, čerstvě mletý |
|
|
|
|
1. Hlívu pokrájíme na menší kousky.
|
|
1. Máslo vložíme do rendlíku se dnem dostatečně širokým, aby se tam pohodlně opekla všechna hlíva.
|
|
1. Na mírném plameni za občasného míchání opékáme hlívu. Za chvíli začne pouštet tekutinu.
|
|
1. Po chvíli, když už tam moc tekutiny nebude, přisypeme parmezána ztlumíme plamen. Promícháváme a necháme sýr roztéct.
|
|
1. Mezitím si v misce nebo hrnečku rozmicháme vidličkou vejce.
|
|
1. Když už to vypadá, že se parmezán začne připékat, přilijeme asi polovinu smetany a mícháme, aby se vytvořila omáčkoidní tekutina.
|
|
1. Poté přilijeme vejce, vezmeme stěrku a promícháváme.
|
|
1. Pokud máme náhodou pažitku z mrazáku, přisypeme již teď, ať se stihne ohřát. Čerstvá stačí až na konci.
|
|
1. Směs by měla mít krémovou strukturu, neměla by být příliš tekutá (necháme ještě chvíli v rendlíčku) ani příliš tuhá (přilijeme trochu smetany, zamícháme, případně opakujeme). Řekněme, že by nám směs neměla utéct z chleba, pokud bychom ji na chléb nandali.
|
|
1. Osolíme, opepříme a podáváme ihned, ideálně s čerstvým pečivem.
|