Pomazánka, Smetanová hlíva, žemlovka
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 45s

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2025-02-10 11:22:37 +01:00
parent 3632d78602
commit e24c1f928d
5 changed files with 151 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,34 @@
+++
title = "Pomazánka z ricotty a sušených rajčat"
date = 2025-02-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "15"
source = ""
+++
Ingredience ||
-|-
Ricotta | 200 g
Sušená rajčata, v oleji | 4 ks
Lučina | 100 g
Pepř, čerstvý |
Bazalka, čerstvá | 6 listů
Jogurt | dle potřeby
1. Všechny ingredience vložíme do sekáčku a rozmixujeme na hlakdou pastu. Dochutíme dle potřeby pepřem, případně můžeme i pár kapek citronové šťávy. Nemělo by ale být potřeba solit, protože rajčata jsou slaná dost. V případě potřeby pomazánku trochu zředíme jogurtem.
1. Nejlépe si pomazánku vychutnáme na čerstvém pečivu nebo ji můžeme udělat tekutější a použít jako dip k masu nebo k čerstvé zelenině.
### Tipy
- Ricottu doporučuji čerstvou, já kupuji například z trhu nebo třeba z Gran Moravie. Je mnohem chutnější než klasická ze supermaketů. Je sice trochu dražší, ve chvíli, kdy jídlo tepelně nezpracováváme, tak se to chuťově vyplatí.
- Pokud nemáme sekáček, sušená rajčata a bazalku pokrájíme na jemno a vše společně vymícháme v hladkou pomazánku třeba pomocí vidličky.
-

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 205 KiB

View File

@ -0,0 +1,36 @@
+++
title = "Smetanová hlíva s parmezánem a vejcem"
date = 2025-02-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2"
time = "15"
+++
Ingredience ||
-|-
Hlíva | 200 g
Máslo | 1 vrchovatá lžíce
Parmezán, strouhaný | 1 hrst
Smetana | az 100 ml
Vejce | 3 ks
Pažitka nebo petržel | 2 lžíce
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
1. Hlívu pokrájíme na menší kousky.
1. Máslo vložíme do rendlíku se dnem dostatečně širokým, aby se tam pohodlně opekla všechna hlíva.
1. Na mírném plameni za občasného míchání opékáme hlívu. Za chvíli začne pouštet tekutinu.
1. Po chvíli, když už tam moc tekutiny nebude, přisypeme parmezána ztlumíme plamen. Promícháváme a necháme sýr roztéct.
1. Mezitím si v misce nebo hrnečku rozmicháme vidličkou vejce.
1. Když už to vypadá, že se parmezán začne připékat, přilijeme asi polovinu smetany a mícháme, aby se vytvořila omáčkoidní tekutina.
1. Poté přilijeme vejce, vezmeme stěrku a promícháváme.
1. Pokud máme náhodou pažitku z mrazáku, přisypeme již teď, ať se stihne ohřát. Čerstvá stačí až na konci.
1. Směs by měla mít krémovou strukturu, neměla by být příliš tekutá (necháme ještě chvíli v rendlíčku) ani příliš tuhá (přilijeme trochu smetany, zamícháme, případně opakujeme). Řekněme, že by nám směs neměla utéct z chleba, pokud bychom ji na chléb nandali.
1. Osolíme, opepříme a podáváme ihned, ideálně s čerstvým pečivem.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 158 KiB

View File

@ -0,0 +1,81 @@
+++
title = "Žemlovka bez lepku"
date = 2025-02-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené"]
[extra]
portions = "6"
time = "120"
source = "JídelníPlán.cz (inspirace)"
+++
Ideální pokrm, ve kterém spotřebujete bílky z vánočního pečení cukroví.
Žemle ||
-|-
Vejce | 3 ks
Sůl | 1 špetka
Kypřící přášek bez fosfátů | 1 lžička
Mandlová mouka | 9 lžic
Kokosová mouka | 3 lžíce
Máslo, rozpuštěné | 2 lžíce
Březový cukr | 1,5 lžíce
Tvaroh ||
-|-
Tvaroh, polotučný | 300 g
Vejce | 1 ks
Březový cukr | 1-2 lžíce
Mléko ||
-|-
Mléko | 250 ml
Žloutek | | 1 ks
Skořice | 1 lžička
Vanilková semínka (volitelné) | špetička
Zbytek žemlovky ||
-|-
Jablka | 4 ks
Skořice | 1 lžička
Máslo | na vymazání mísy
Rozinky (volitelné) | hrst
Sníh ||
-|-
Vaječný bílek | 5 a více kusů
Sůl | 1 špetka
Březový cukr, moučka | 1 lžíce
## Žemle
1. Vejce se solí vyšleháme do pěny.
1. Mezitím si vedle v misce smícháme všechny suché ingredience, které poté po částech přimícháváme do vyšlehaných vajec.
1. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo.
1. Menší zapékací misku, která se vejde do mikrovlnky, vymažeme trochou másla nebo vystříkáme kokosovým lejem a nalijeme do ní směs na žemli.
1. Uhladíme stěrkou a vložíme do mikrovlnky na plný výkon, nějakách 5 minut. Čas pak možná bude potřeby přidat, záleží, jaký je tvar vaší misky, jak hřeje vaše mikrovlnka atp. Když se žemle bude zdát příliš mokrá, tak ještě na chvilku vložíme do mikrovlnky.
1. Poté ideálně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
1. Zatím si předehřejeme troubu na 170°C.
## Tvaroh
1. Vyšleháme tvaroh s vejce a březovým cukrem. Můžeme přidat i trochu vanilkových semínek, pokud máme. Dáme zatím stranou.
## Mléko
1. V misce vyšleháme nebo vidličkou promícháme mléko, žloutek a skořici. Dáme zatím stranou
## Žemlovka
1. Jablka omyjeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na tenké plátky.
1. Připravíme si zapékací mísu, kterou vytřeme máslem.
1. Vychladlou žemli rozřízneme horizontálně a poté nakrájíme na menší kostičky. Polovinu kostek dáme do mléka, necháme chvíli nasáknout a poté přendáme do zapékací mísy na dno.
1. Nasáklé žemle natřeme polovinou tvarohu, poklademe plátky jablek, volitelně posypeme rozinkami, posypeme skořicí a potřeme druhou polovinou tvarohu.
1. Do zbytku mléka dáme zbylé žemlové kostky, necháme zase chvilku nasáknout a přendáme na tvarohovou vrstvu. Je možné, že mléko nespotřebujeme všechno. Nechceme aby bla žemlovka přemokřená.
1. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. Mezitím si připravíme sníh.
## Sníh
1. V čisté misce vyšleháme bílky se solí a když začnou trochu tuhnout, tak přisypeme rozemletý březový cukr a šleháme tak dlouho, dokud nám nevytvoří pevný sníh.
1. Sníh natřeme na napůl upečenou žemlovku a vložíme zpátky do trouby na zhruba 20-30 minut. Čas je orientační a záleží na vaší troubě i míse, ve které je žemlovka, síle jednotlivých vrstev atp. Hlavní je, aby se nám nevysušil bílek a zbytek je bez problémů, protože se vlastně musí tepelně zpracovat jen vejce a to se stane již v první části pečení.