52 lines
1.8 KiB
Markdown
52 lines
1.8 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Salát s tuňákem, zeleninou a vejci"
|
|
date = 2021-06-26
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "salát", "snadné"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "30"
|
|
source = "Čarujeme.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
|
|
Na salát ||
|
|
-|-
|
|
Římský salát | 1 hlávka
|
|
Vejce | 4 ks
|
|
Zelené fazolové lusky | 2 hrsti
|
|
Černé olivy | 1 balení
|
|
Tuňák ve vlastní šťávě | 2 plechovky
|
|
Rajčata | 4 ks
|
|
Cibule červená, větší | 1 ks
|
|
Rukola | 2 hrsti
|
|
Petrželka, nasekaná | 1 hrst
|
|
Kopr, nasekaný | 1 hrst
|
|
|
|
Na zálivku ||
|
|
-|-
|
|
Olivový olej | 100 ml
|
|
Citrónová štáva | 2 lžíce
|
|
Dijonská horčice | 1 lžička
|
|
Hrubozrnná hořčice | 1 lžička
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
|
|
1. Listy salátu opereme a necháme okapat.
|
|
1. Vejce vložte do vroucí vody se špetkou jedlé sody. Vaříme 9 minut.
|
|
1. Mezitím si dáme vařit vodu do menšího hrnce a přidáme asi lžičku soli. Do vroucí vody vsypeme fazole a vaříme je 2-3 minuty. Scedíme a prudce ochladíme ledovou vodou. Necháme okapat.
|
|
1. Uvařená vejce ochladíme studenou vodou, oloupeme skořápku a vejce rozkrájíme na měsíčky.
|
|
1. Vodu z oliv slijeme a olivy pokrájíme.
|
|
1. Šťávu z tuňáka také slijeme.
|
|
1. Listy salátu pokrájíme a vložíme je do velké mísy.
|
|
1. Přidáme k nim okapané fazole, olivy a tuňáka. Trochu tuňáka si můžeme dát stranou na ozdobu.
|
|
1. Rajčata, cibuli a rukolu pokrájíme na kousky a přidáme do mísy.
|
|
1. Nakonec do mísy přidáme petrželku a kopr (trochu kopru si můžeme nechat na ozdobu).
|
|
1. V malé zavařovací skleničce si smícháme všechny ingredience na zálivku. Skleničku uzavřeme a pořádně protřepeme. Tímto způsobem se zálivka jednoduše spojí.
|
|
1. Zálivku nalijeme na zeleninu v míse a vše lehce, ale poctivě promícháme.
|
|
1. Salát rozdělíme na talíře a ozdobíme vejcem, tuňákem a koprem. |