Compare commits

..

1 Commits

Author SHA1 Message Date
Emil Miler 824b5c9b81 Migrace CI na Gitea Actions
Build / build (push) Successful in 1m3s Details
2024-01-06 12:48:52 +01:00
32 changed files with 47 additions and 535 deletions

View File

@ -4,12 +4,13 @@ on:
push:
branches:
- master
- actions
env:
ZOLA_VERSION: "0.18.0"
HOST: "receptty.org"
HOST_DIR: "/srv/www/receptty.org/"
SSH_USERNAME: ${{ secrets.SSH_USERNAME }}
USERNAME: ${{ secrets.SSH_USERNAME }}
SSH_PRIVATE_KEY: ${{ secrets.SSH_PRIVATE_KEY }}
jobs:
@ -35,4 +36,4 @@ jobs:
ssh-add - <<< "${SSH_PRIVATE_KEY}"
mkdir -p ~/.ssh/
ssh-keyscan -H ${HOST} >> ~/.ssh/known_hosts
rsync -r --delete-after public/* "${SSH_USERNAME}@${HOST}:${HOST_DIR}"
rsync -r --delete-after public/* "${USERNAME}@${HOST}:${HOST_DIR}"

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 149 KiB

View File

@ -1,37 +0,0 @@
+++
title = "Balkánský okurkový salát"
date = 2024-05-10
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Táta"
+++
Ingredience ||
-|-
Okurka |
Rajče |
Červená cibule |
Nakládané papričky |
Sušené bylinky |
Kopr |
Olivový olej |
Ocet | Jablečný, vinný, ...
Cukr |
Sůl |
Pepř |
Super příloha, když už vás nebaví klasické saláty. Jde tam přihodit další libovolná zelenina. Do zálivky rád přidávám i nakládaný kopr.
1. Vytvoříme zálivku
2. Pokrájíme zeleninu
3. Smícháme
4. ???
5. Profit

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 217 KiB

View File

@ -1,63 +0,0 @@
+++
title = "Brokolicové placičky se sýrem, kuřetem a dipem"
date = 2024-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso", "zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "low carb"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Dip ||
-|-
Čerstvý sýr | 200 g
Zakysaná smetana | 100 g
Paprika, čerstvá (jakákoli) | 1/2 ks
Jarní cibulka | 1/2 ks
Pažitka | 1 hrst
Mletá paprika | 1 lžička
Sůl |
Pepř|
Kuřecí kousky ||
-|-
Kuřecí prsa | 700 g
Sůl |
Pepř |
Olivový olej |
Česnek, sušený |
Brokolicové placičky ||
-|-
Brokolice | 220 g
Pažitka | 1 hrst
Mozzarella, strouhaná | 60 g
Mandlová mouka | 100 g
Lněná mouka | 15 g
Psyllium | 10 g
Vejce | 2 velké kusy
Sůl |
Pepř |
### Dip
1. V míse smícháme čerstvý sýr a zakysanou smetanu.
1. Papriku, cibulku i pažitku si omyjeme, pokrájíme nadrobno a přidáme do mísy.
1. Přisypeme mletou papriku, osolíme, opepříme a dáme zatím stranou.
### Kuřecí kousky
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, očistíme a nahrájíme na velmi tenké plátky.
1. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme zatím stranou a tepelnou úpravou začneme ve chvíli, až budeme mít hotové placičky.
### Brokolicové placičky
1. Brokolici omyjeme, osušíme a spolu s pažitkou rozmixujeme v sekáčku najemno.
1. Brokolici přesypeme do mísy a pridáme mozzarellu, mandlovou a lněnou mouku, psyllium, vejce, trochu soli, pepře a rychle promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
1. Z těsta tvoříme 12 placiček o tloušťce asi 1 cm.
1. Placičky můžeme připravit vícero způsoby: v horkovzdušné fritéze (orientačně 170°C, 20 min), v troubě nebo osmažit v oleji na pánvi. Vybereme si, co nám vyhovuje nejvíce
1. Během přípravy placiček osmahneme kuřecí kousky na pánvi na troše oleje, ten přiléváme dle potřeby (dobře se smaží v pánvi wok).
1. Kuřecí kousky podáváme teplé, s brokolicovými placičkami a ke každé porci přidáme trochu dipu.

View File

@ -17,11 +17,11 @@ source = "SugarFreeMum.com"
Tmavé těsto ||
-|-
Vejce | 4 ks
Máslo, změklé | 80 g
Zakysaná smetana | 100 g
Máslo, změklé | 1/4 hrnku
Zakysaná smetana | 1/2 hrnku
Vanilkový extrakt | 1 lžička
Kakao | 60 g
Březový cukr | 3 lžíce
Kakao | 1/2 hrnku
Březový cukr | max. 1/4 hrnku
Instantní káva | 1 lžička
Prášek do pečiva | 1 lžička
Sůl | 1 špetka
@ -30,14 +30,14 @@ Světlé těsto ||
-|-
Krémový sýr | 230 g
Vejce | 1 ks
Březový cukr | 1-2 lžíce
Březový cukr | 1-3 lžíce
Vanilkový exktrakt | 1/2 lžičky
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech nebo zapékací mísu o velikosti 20x20 cm vyložíme pečícím papírem.
1. V míse vyšleháme vejce, máslo, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
1. V jiné míse smícháme kakao, březový cukr, kávu, prášek od pečiva a sůl. Promícháme.
1. Suché ingredience postupně vmixujeme do mokré směsi a těsto dáme stranou.
1. Mísa, ve které byly suché ingredience můžeme použít na světlé těsto - všechny ingredience vyšleháme do hladkého těsta. Březový cukr přidáváme dle vlastní chuti.
1. Do připraveného plechu nebo zapékací mísy nalijeme půlku tmavého těsta, celé světlé a zbylou polovinu tmavého. Trochu promícháme kuchyňským nožem, aby se vytvořil pěkný vzor.
1. Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, maximálně však 50 min. Zkoušíme špejlí a pokud těsto na špejli vypadá tekutě a syrově, ještě chvíli necháme v troubě. Brownies bude mít trochu "hýbavý" uprostřed. Ale nebojme se, on schladne a tím se še vyřeší. Při vyndavání z trouby musí být dezert sem tam popraskaný a lehce nazlátlý.
1. Necháme vychladnout, případně můžeme dát i na noc do ledničky. Nakrájíme na 16 kousků, protože jak známo, tak brownies je těžší dezert a proto jsou menší kousky ideální.
1. Mísa, ve které byli suché ingredience můžeme použít na světlé těsto - všechny ingredience vyšleháme do hladkého těsta. Březový cukr přidáváme dle vlastní chuti.
1. Do připraveného plechu nebo zapékací mísy nalijeme půlku tmavého těsta, půlku světlémo a trochu promícháme kuchyňským nožem, aby se vytvořil pěkný vzor. Na to nalijeme zbytek tmavého těsta a na něj zbytek světlého těsta a opět vytvoříme vzor pomocí nože.
1. Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, maximálně však 50 min. Zkoušíme špejlí a pokud těsto na špejli vypadá tekutě a syrově, ještě chvíli necháme v troubě. Brownies bude mít trochu "hýbavý" uprostřed. Ale nebojme se, on schladne a tím se še vyřeší. Při vyndavání z trouby musí být dezert sem tam popraskyný a lehce nazlátlý.
1. Necháme vychladnout, případně můžeme dát i na noc do ledničky. Nakrájíme na 16 kousků, protože jak známo, tak brownies je těžší dezert a proto jsou menší kousky ideální.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 150 KiB

View File

@ -1,39 +0,0 @@
+++
title = "Chřestový krém"
date = 2024-05-14
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Albert.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Chřest | 350 g
Cibule | 1 ks
Máslo | 1 lžíce
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
Voda | 450 ml
Smetana ke šlehání | 250 ml
Muškátový oříšek | 1 špetka
Zeleninový bujón | 1 kostka
Dýňový olej na servírování |
1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.
### Tipy
- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.

View File

@ -18,7 +18,7 @@ Ingredience ||
-|-
Mléko | 500 ml
Vanilkový puding | 1 sáček
Vanilkový cukr | 1 sáček
Vanilkový cukr | 1 sášek
Třtinový cukr | 50 g
Měkký polotučný tvaroh | 500 g

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 201 KiB

View File

@ -1,55 +0,0 @@
+++
title = "Hovězí steaky se salsou z avokáda a manga"
date = 2024-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Salsa ||
-|-
Limetková šťáva | 10 lžic
Olivový olej | 3 lžíce
Chilli vločky | 1 lžička
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Šalotka | 1 ks
Mango (zralé, pevné) | 2 ks
Avokádo | 2 ks
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku
Steaky ||
-|-
Hovězí steaky | 4 ks
Anýz, mletý | 1 lžička
Římský kmín, mletý | 1 lžička
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Ghí | 2 lžíce
### Salsa
1. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, olivový olej, chilli vločky, trochu soli a pepře.
1. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k olivové směsi.
1. Manga a avokáda rozkrojíme, ještě ve slupce opatrně nakrájíme na malé kostičky a lžící vyloupneme od slupky. Přisypeme do misky.
1. Koriandr omyjeme, osušíme, pokrájíme na drobno a také přidáme do misky.
1. V misce vše smícháme a případně dosolíme či dopepříme. Misku se salsou zatím odloužíme stranou, aby se chutě propojili.
### Steaky
1. Troubu zahřejeme na 60°C. Připravíme si pánvičku s širokým dnem.
1. Steaky omyjeme, osušíme a z obou stran posypeme anýzem, římským kmínem, solí a pepřem. Rukama vmasírujeme.
1. V pánvi rozpustíme ghí a steaky na něm při střední teplotě opékáme z každé strany 3 minuty (pokud se nevejdou do jedné pánve, musíme použít dvě pánve najednou).
1. Maso zabalíme do alobalu a vložíme do trouby na 3 minuty.
1. Steaky podáváme se salsou všetně šťávy, kterou pustili.
### Tipy
- Olivový olej do salsy použijte nějaký dobrý a kvalitní (na přípravu za studena).

View File

@ -1,5 +1,5 @@
+++
title = "Jablečné muffiny se skořicí"
title = "Jablečné muffiny se skočicí"
date = 2023-06-24
author = "Terezka"
@ -42,4 +42,4 @@ Skořice | 1 lžička
### Tipy
- Namísto Calvadosu jsem použila Amaretto.
- Namísto calvadosu jsem použila Amaretto.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 166 KiB

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 238 KiB

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 167 KiB

View File

@ -1,58 +0,0 @@
+++
title = "Krůtí stir fry se zeleninou"
date = 2024-05-14
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "6"
time = "40"
+++
Maso ||
-|-
Krůtí prsa | 500 g
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
Sójová omáčka | 1 lžíce
Citronová tráva sušená, mletá | 1/3 lžičky
Zázvor sušený, mletý | 1/3 lžičky
Koření pěti vůní | 1/3 lžičky
Zelenina ||
-|-
Hlíva | 250 g
Cibule, červená | 1 ks
Brokolice | 250 g
Paprika, bílá | 2 ks
Jarní cibulka | 2 stonky
Cuketa | 150 g
Pórek | 70 g
Olivový olej na smažení | 3 lžíce
Omáčka ||
-|-
Olivový olej na smažení | 4 lžíce
Sójová omáčka | 70 ml
Voda | 70 ml
Citronová tráva, sušená, mletá | 1/2 lžičky
Zázvor, sušený, mletý | 1/2 lžičky
Xantanová guma | 1/2 lžičky
1. Krůtí prso omyjeme, osušíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a vložíme do misky.
1. Maso zalijeme lžící oleje a promícháme. Vlijeme sójovou omáčku a opět promícháme. Vsypeme koření, naposledy promícháme a dáme zatím stranou uležet.
1. Připravíme si zeleninu - všechnu umyjeme a pokrájíme: hlívu na proužky, cibuli na měsíčky, papriku na širší proužky, cibulku na šikmá kolečka, cuketu na tenká čtvrtkolečka a pórek na tenké kroužky.
1. V misce si smícháme všechny suroviny na omáčku.
1. Rozehřejeme si velkou wok pánev, vlijeme lžíci oleje a osmahneme polovinu masa. Mícháme a smažíme. Za chvilku budou tenké plátky hotové, přesuneme do misky a to samé uděláme se zbývající polovinou.
1. Až je maso hotové a přesunuté v jedné misce, vlijeme dvě lžíce oleje a vsypeme všechnu zeleninu.
1. Mícháme, smažíme a za pár minutek to bude vypadat, že je zelenina měkčí a prohřátá. V tuto chvíli vlijeme omáčku, vsypeme maso, promícháváme a až bude vše prohřáté, můžeme odstavit z plotny.
1. Podávat můžeme například s nudlemi (vaječné, rýžové, konjakové) nebo rýží.
### Tipy
- Koření pěti vůní se skládá z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčkua bílého pepře. Nicméně záleží, od jakého výrobce koření koupíte - složení se pak může trochu lišit.
- Namísto xantanové gumy můžeme použít trochu škrobu.
- Směs může být i skvělá do krabičky s sebou na oběd, jelikož se dobře prohřeje a nevysuší se.

View File

@ -31,6 +31,3 @@ Mléko | 500 ml
1. Po 2-5 minutách přidáme cukr.
1. Po 2-5 minutách přilijeme mléko.
1. Přivedeme k varu, vypneme, scedíme a podáváme.
### Tipy
- Čaje je docela dost. Pokud budeme toto množství dělat pouze pro 2 osoby, tak ho nejspíše nezvládneme vypít najednou. Nicméně to nevadí, jelikož si ho můžeme buď další den ohřát a mít ho opět teplý, nebo ho dát přes noc do lednice, vložit do sklenice několik kostek ledu a studený čaj přelít na led. Uděláme si tak velmi osvěžující Ice (Masala) Chai Latté. Doporučuji.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 256 KiB

View File

@ -1,35 +0,0 @@
+++
title = "Mrkvová pomazánka s kešu"
date = 2024-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Mrkev | 150 g
Kokosový olej | 40 g
Kešu | 100 g
Kari koření | 1 lžička
Zeleninový vývar | 100 ml
Citronová šťáva | 4 lžičky
Agávový sirup | 2 lžičky
Sůl |
Pepř |
1. Mrkev omyjeme, osušíme a nastrouháme nahrubo.
1. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a přisypeme kešu oříšky. Mícháme a restujeme. Pozor hlídáme, oříšky rychle zčernají.
1. Poté přidáme mrkev, mícháme a také restujeme.
1. Vsypeme kari koření, vlijeme vývar, přivedeme k varu a poté sundáme ze sporáku.
1. Přidáme citronovou šťávu, agágový sirup, trochu soli, pepře a zamícháme.
1. Přemístíme do sekáčku a rozmixujeme do hladké pomazánky. Ochutnáme a případně dochutíme.
1. Přendáme do uzavíratelné nádoby, necháme vychladnout, uzavřeme a přemístíme do lednice (tam vydrží až týden).

View File

@ -17,13 +17,13 @@ Ingredience ||
-|-
Niva | 1 balení (100 g)
Jarní cibulka | 1 stonek
Čerstvý sýr | 200 g
Pomazánkové máslo | 1 kelímek
Jogurt, bílý | do 100 g
Česnek | 1 stroužek
Pepř, čerstvě mletý |
1. Nivu rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme do misky.
1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přidáme k nivě.
1. Do misky k sýru přidáme čerstvý sýr a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (ten podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme).
1. Do misky k sýru vyklopíme pomazánkové máslo a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (s ním podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme).
1. Do pomazánky prolisujeme česnek, trochu opepříme a pořádně zamícháme.
1. Podáváme s čerstvým pečivem.

View File

@ -1,57 +0,0 @@
+++
title = "Odlehčená musaka bez mouky"
date = 2024-02-08
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
source = "DietDoctor.com"
+++
Základ ||
-|-
Lilek | 450 g
Olivový olej | 60 ml
Cibule | 1 ks
Česnek | 2 stroužky
Skořice | 1 lžíce
Paprika mletá | 1 lžíce
Oregano, sušené | 1 lžíce
Sůl | 1 lžička
Pepř, mletý | 1/2 lžičky
Mleté maso, kuřecí (nebo jiné) | 500 g
Rajčatová passata | 120 ml
Sýrová omáčka ||
-|-
Smetana ke šlehání | 180 ml
Cream cheese (např. Philadelphia) | 100 g
Česnek | 1 stroužek
Sůl | 1 špetka
Muškátový oříšek | 1 špetka
Gouda, strouhaná | 230 g
### Základ
1. Troubu předehřejeme na 175°C. Připravíme si pečící mísu (nebo čtyři menší).
1. Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm.
1. Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrbno, česnek můžeme prolisovat.
1. Koření (skořice, paprika, oregano, sůl a pepř) si můžeme smíchat v misce.
1. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přisypeme lilkové kostičky a na středním plameni je smažíme za občasného míchání.
1. Do pánve přidáme cibuli, česnek a směs koření. Za stáleho mícháme smažíme, dokud kostičky cibule a lilku nebudou trochu změklé a zlatavé.
1. Přidáme mleté kuřecí maso, vmícháme a za občasného mícháme počkáme, dokud nebude mleté hotové.(Mezitím můžeme začít vařit sýrovou omáčku).
1. Poté přilijeme passatu a ještě chvíli necháme prolnout chutě. Poté vypneme pod pánvičkou plotýnku.
### Sýrová omáčka
1. V pánvi si smícháme smetanu a krémový sýr a na mírném plameni zahříváme.
1. Poté prolisujeme česnek, osolíme, přisypeme muškátový oříšek a polovinu sýru. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Připadně můžeme ještě dochutit.
### Přesun do mísy
1. Do mísy přesuneme směs s lilkem a kuřetem, navrch rovnoměrně polijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylou strouhanou goudou.
1. Mísu vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud sýr nezezlátne.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 281 KiB

View File

@ -1,77 +0,0 @@
+++
title = "Ovocný dort s krémem a želatinou"
date = 2024-03-29
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "10"
time = "příprava 45 min + pečení 40 min + chlazení a tuhnutí 60"
source = "korpus z DiaStyl.cz"
+++
Ovoce ||
-|-
Mražené ovoce (viz Tipy) | cca 200 až 300 g
Korpus ||
-|-
Vejce | 3 ks
Březový cukr | 2 lžíce (dle chuti)
Mandlová mouka | 150 g + na vysypání
Prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička
Jedlá soda | 2 lžička
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
Sůl | 1 špetka
Máslo, rozpuštěné | 40 g + na vymazání
Vanilkový extrakt | pár kapek
Mléko | 1-3 lžíce
Krém ||
-|-
Smetana ke šlehání | 250 g
Škrob | 1 lžička
Čerstvý sýr | 120 g
Březový cukr | 1-2 lžíce
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
Vanilkový extrakt | pár kapek
Želatina ||
-|-
Agar | 5 g
Odkapaná šťáva z ovoce |
Březový cukr | dle chuti
### Ovoce
1. Mražené ovoce vyndáme včas z mrazáku (ideálně večer předtím), nasypeme ho do cedníku a posadíme nad misku. Díky tomu se odkapaná šťáva zachytí, což se nám hodí na želatinu.
### Korpus
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru cca 21 cm si vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou (nebo můžeme dne i stěny vyložit pečícím papírem a postříkat trochou kokosového oleje).
1. V robotu spolu vyšleháme vejce a březový cukr do pěny. Tento krok je základ úspěchu, můžeme tedy nechat špehat déle.
1. Mezitím si v míse smícháme suché suroviny: mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru a sůl.
1. Když je vyšlehaná pěna, nalijeme rozpuštěné (ne horké) máslo, vanilkový extrakt a ještě chvíli vyšleháme.
1. Přisypeme suché suroviny a necháme pořádně promíchat.
1. POkud by se těsto zdálo přiliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka.
1. Těsto vlijeme do formy a rovnoměrně rozprosřeme.
1. Pečeme 30-40 minut. Po vyndání z troby necháme vychladnout
### Krém
1. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do šlehačky společně se škrobem (použijeme ve chvíli, kdy se bojíme, že krém bude příliš tekutý).
1. Přidáme čerstvý sýr, březový cukr dle chuti, citronovou kůru a vanilkový extrakt.
1. Vše zašleháme do krému a dáme stranou.
1. Rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý korpus a poklademe (pokrájeným) rozmraženým ovocem.
### Želatina
1. V této části je to jednoduché - postupujeme dle návodu. Já použila Agar od Amylonu a návod jsem si jen zkrátila na polovinu množství:
1. Agar (5g) promícháme v 500 ml vody (tady nalijeme všechnu okapanou šťávu z ovoce a doplníme vodou) a dle potřeby dosladíme.
1. Vaříme 3 minuty, poté necháme mírně vychladnout (měli bychom být schopni do agaru ponořit prst a nespálit se.
1. Opatrně (třeba přes lžíci) naléváme na hotový dort.
1. Celý dort necháme v lednici pořádně zatuhnout. Před krájením objedeme stěny tenkým nožem, aby šel dobře od formy. Podávat můžeme ozdobené ovocem.
### Tipy
- Ovoce používám mražené, jelikož jsem využila i ovocnou šťávu, která mi po rozmrazení zbyla. Stejně by šlo použít i kompotované, jelikož zbyde nějaká šťáva. Čerstvé ovoce je samozřejmě také skvělé, ale nezbyde nic po odkapání, takže pak lze použít buď trochu džusu nebo vodu, nebo můžeme trochu ovoce rozmixovat a naředit ho s vodou a mít tak ovocnou šťávu.

View File

@ -7,12 +7,14 @@ author = "Terezka"
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "Delish.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Rýžové nudle, široké | 230 g
@ -23,7 +25,8 @@ Vejce | 3 ks
Arašídy | 50 g
Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic
Krevety, předvařené | 450 g
Limetkové klínky | na ozdobu
Limetké klínky | na ozdobu
Omáčka ||
-|-
@ -34,6 +37,12 @@ Limetková šťáva | 1 lžíce
Kajenský pepř | 1/4 lžičky
Olej | 1 lžíce
|
|
1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky.
1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky.

View File

@ -1,70 +0,0 @@
+++
title = "Rebarborový koláč s tvarohem (Low Carb)"
date = 2024-05-08
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "10"
time = "60"
source = "JidelniPlan.cz"
+++
Těsto ||
-|-
Mandlová mouka | 100 g
Kokosová mouka | 15 g
Máslo, rozpuštěné | 75 g
Březový cukr | 20 g
Vaječný žloutek | 2 ks
Kypřící práček bez fosfátů | 2 lžičky
Guarová guma | 1 lžička
Citronová kůra | 1 lžička
Náplň ||
-|-
Tvaroh, tučný | 250 g
Březový cukr | 20 g
Vanilkový exktrakt | pár kapek
Vaječný bílek | 2 ks
Rebarbora | 300 g
Drobenka ||
-|-
Mandlová mouka | 50 g
Kokosová mouka | 20 g
Máslo, rozuštěné | 30 g
Březový cukr | 10 g
### Těsto
1. Všechny ingredience smícháme dohromady (tady dobře poslouží robotický mixér).
1. Připravíme si koláčovou formu a vyložíme ji pečícím papírem.
1. Do formy vložíme těsto a rukama ho rozprostřeme po celém dnu a vytvoříme vyvýšené okraje.
1. Dáme zatím odpočinout do lednice.
1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
### Náplň
1. Všechny ingredience smícháme dohromady a zatím dáme stranou.
1. Rebarboru omyjeme a nožíkem oloupeme stonky. Poté jí pokrájíme na malé kostičky.
### Drobenka
1. Do misky vložíme všechny ingredience a rukou promačkáváme, dokud nebudou krásně spojené.
1. Těsto vyndáme z lednice, nalijeme do něj tvarohovou náplň Rozprostřeme stěrkou.
1. Náplň posypeme rebarborou a opět lehce rozprostřeme.
1. Koláč rovnoměrně posypeme drobenkou.
1. Vložíme do trouby na 35 minut.
### Tipy
- Rebarbora nebude nakonec tak nakyslá, jak bychom čekali. Kdo má rád kyselejší dezerty, může ubrat z gramáže rebarbory a doplnit ji například rybízem.
### Tipy
-
-
-

View File

@ -1,34 +1,31 @@
+++
title = "Mexická polévka"
title = "Rychlá mexická polévka"
date = 2021-01-04
author = "Terezka & Emil"
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "6"
portions = "4"
time = "20"
source = "Jak jíme zdravě v zimě"
+++
Ingredience ||
-|-
Hověyí mleté maso | 350 g
Cibule bílá | 1 ks
Cibule bílá | 1 ks.
Cibule červená | 1 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Červené fazole sterilizované | 400 g
Kukuřice sterilizovaná | 340 g
Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g
Hovězí vývar | 1 litr
Koriandr |
Kuřecí bujón | 2 ks
Koriand list sušený | 1 větší špetka
Tabasco |
Pepř |
Sůl |
Přílohy & zdobení ||
-|-
Tortilla | 4 ks
Limetka | 1 ks
Zakysaná smetana | 1 kelímek
@ -36,22 +33,21 @@ Zakysaná smetana | 1 kelímek
Mix koření ||
-|-
Sůl | 1 lžička
Mleté chilli | 1 lžička
Černý pepř | 1 lžička
Kmín | 1/2 lžičky
Římský kmín | 1/2 lžičky
Mletý kmín | 1/2 lžičky
Paprika | 1/2 lžičky
Sušený česněk | 1/2 lžičky
Sušená cibule | 1/2 lžičky
Oregano | 1/2 lžičky
Chilli vločky |
Chilli vločky | 1/4 lžičky
1. Cibule nakrájíme nadrobno.
1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
1. Přidáme a osmahneme maso a směs koření.
1. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
1. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
1. Přilijeme vývar a povaříme asi 10 minut.
1. Přidáme koriandr a sundáme z plotny.
1. Do plechovky od rajčat vlijeme vodu a nalijeme jí do hrnce. Takto ještě jednou, takže v hrnci budou dvě plechovky vody.
1. Přidáme bujón, koření, koriandr a na mírném ohni povaříme asi 10 minut.
1. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
1. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
1. Polévku ochutíme tabascem (případně i solí a pepřem).
@ -59,4 +55,4 @@ Chilli vločky |
### Tipy
- Do polévky se hodí i hotové kuřecí maso. Stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.
- Do polévky se hodí i kuřecí maso. Například pokud nám zbylo zpracované maso ze včerejšího oběda, stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.

View File

@ -18,8 +18,8 @@ Ingredience ||
-|-
Šunka od kosti | 200 g
Máslo, změklé | 40 g
Krémový sýr | 70 g
Hořčice, plnotučná | 30 g
Krémový sýr | 60 g
Hořčice, plnotučná | 40 g
Sůl |
Pepř |
@ -30,4 +30,4 @@ Pepř |
### Tipy
- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 20 g plnotučné a 10 g dijonské).
- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 30 g plnotučné a 10 g dijonské).

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 176 KiB

View File

@ -26,7 +26,7 @@ Pokud nemáte teploměr, vůbec se tím nestresujte a orientujte se jen podle hu
Ingredience ||
-|-
vaječné žloutky | 6
tuzemák (nebo něco jiného dobrého) | 250 ml
tuzemák (nebo něco jiného dobrého | 250 ml
kondenzované mléko (9 % tuku, neslazené) | 100 ml
smetana (30 % tuku) | 250 ml
moučkový cukr | 200g

View File

@ -1,5 +1,5 @@
+++
title = "Vepřové plátky na citronové šalvěji"
title = "Vepřové plátky na cistronové šalvěji"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"

View File

@ -7,7 +7,7 @@ table {
th {
width: 100%;
padding: 0 .5em .5em .5em;
padding: .5em;
font-size: 1.5em;
}

View File

@ -118,7 +118,7 @@ main {
margin-bottom: .5em;
}
.pagination, .pagination>a {
.pagination {
display: flex;
align-items: center;
justify-content: center;