Compare commits

..

2 Commits

Author SHA1 Message Date
e1fbcfcd11 Nové recepty - hlívový krém, kung pao, pečené kuře a korejské hovězí
Some checks failed
continuous-integration/drone/push Build is failing
2023-04-02 16:57:05 +02:00
673e4c71f7 Recept na vepřové pěti vůní 2023-03-13 17:13:38 +01:00
5 changed files with 252 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Hlívový krém"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce" ]
[extra]
portions = "4"
time = "20"
source = "JídelníPlán.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Hlíva | 1 vanička (200-250 g)
Česnek | 1 stroužek
Olej | 1 lžíce
Zeleninový vývar | 500 ml
Mletý kmín | 1/2 lžičky
Sůl |
Jablečný ocet |
Čerstvé bylinky nebo klíčky na ozdobu |
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Hlívě ukrojíme špinavou nožičku a pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno.
1. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli.
1. Poté přidáme hlívu a chvilku společně osmahneme.
1. Zalijeme vývarem a vaříme 10 minut.
1. Polévku rozmixujeme a ochutíme solí, kmínem a případně pár kapkami jablečného octa. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami (koriandr, tymián, kopr, petržel atp) nebo vyklíčenými semínky.
### Tipy
- Krém můžeme zjemnit smetanou - množství dle chuti.

View File

@ -0,0 +1,65 @@
+++
title = "Kuřecí kung pao"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "OnceUponaChef.com"
+++
Marináda ||
-|-
Sójová omáčka | 1,5 lžíce
Sherry | 1 lžíce
Kukuřičný škrob | 2 lžičky
Kuřecí prsa | 700 g
Omáčka ||
-|-
Balsamikový ocet | 1 lžíce
Sójová omáčka | 2 lžíce
Hoisin omáčka | 1 lžíce
Sezamový olej | 1 lžíce
Cukr třtinový | 1,5 lžíce
Kukuřičný škrob | 1 lžíce
Chilli vločky | 0,5 lžičky
Zázvor, sušený mletý | 0,5 lžičky
Voda | 80 ml
Stir-Fry ||
-|-
Arašídy nebo kešu | 50 g
Olej na smažení | 2,5 lžíce
Paprika, červená | 1 ks
Řepíkatý celer | 2 stonky
Jarní cibulka | 5 ks
Česnek | 3 stroužky
Sůl | 1/4 lžičky
### Marináda
1. V míse smícháme sójovou omáčku, sherry a kukuřičný škrob.
1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2,5 cm.
1. Maso přidáme do misky a při pokojové teplotě necháme marinovat asi 15 minut. Občas můžeme promíchat. Mezitím si připravíme další části receptu.
### Omáčka
1. V jiné misce smícháme všechny suroviny na omáčku. Tekuna musí být hladká bez škrobových hrudek.
### Stir-Fry
1. Na suché pánvi nejprve opražíme oříšky. Když začnou vonět a hnědnout, tak je přesypeme do menší misky.
1. Mezitím si nakrájíme papriku na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky překrojené napůl, jarní cibulky na tenká kolečka (trochu si můžeme dát stranou na servírování) a česnek na malé kostičky.
1. Ve velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme 1 lžíci oleje a přisypeme papriku, celer a sůl. Za stálého míchání necháme 5 minut změknout. Poté přesypeme do misky a dáme zatím stranou.
1. Do pánve přilijeme asi půl lžíce oleje, polovinu kostiček kuřecích prsou a osmahneme je ze všech stran (asi 5 min. max). Když je kuře hotové přendáme ho z pánve do misky s celerem a paprikou. Do pánve dáme opět půl lžíce oleje a zbylé kuře a postupujeme stejně jako v přechozím případě.
1. Do pánve přilijeme další půl lžíce oleje a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek. Promícháváme a necháme na pánvi asi půl minuty.
1. Přisypeme obsah misky se zeleninou a kuřetem a promícháme.
1. Připravenou omáčku v misce naposledy promícháme a nalijeme do pánve.
1. Výkon plotýnky snížíme na minimum a mícháme. Kuře a zelenina se musí zahřát a omáčka trochu zhoustnout. Takto necháme zhruba 30 sekund.
1. Přisypeme pražené oříšky a zamícháme. Můžeme dochutit dle potřeby. Omáčka ještě tochu zhoustne, takže kdyby bylo potřeba můžeme později přidat pár lžic vody.
1. Podáváme s uvařenou jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou.

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Pečěné kuře v sýrové omáčce s houbami"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
source = ""Recepty.cz
+++
Ingredience ||
-|-
Kuřecí stehna | 4 ks
Sůl |
Cibule | 2 ks
Máslo | 2 lžíce
Žampiony | 250 g
Česnek | 3 stroužky
Tavený sýr | 50 g
Smetana ke šlehání | 100 ml
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si pekáček.
1. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, nasolíme a vložíme do pekáčku.
1. Přidáme na klínky pokrájenou cibuli a máslo. Podlijeme trochou vody a dáme péct asi na 20-30 minut.
1. Mezitím si očistíme a osušíme žampiony. Pokud jsou menší, tak stačí překrojit napůl, pokud větší, tak na čtvrtiny. Česnek pokrájíme na plátky.
1. Po uplynulé době přidáme ke kuřeti žampiony, česnek, tavený sýr a zalijeme smetanou. Promícháme jak to jen půjde a kuře můžeme omáčkou trochu přelít.
1. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 15-20 minut. Poté už jen zkontrolujeme, zda je kuře upečené a můžeme podávat. Jako příloha se hodí téměř cokoli - rýže, quinoa, bulgur, pečený brambor, batátové pyré atp.
### Tipy
- Pokud máte doma houbové koření (směs s rozmixovanými sušenými houbami), můžeme přidat společně se žampiony.

View File

@ -0,0 +1,42 @@
+++
title = "Pomalu dušené korejské hovězí"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "15 min + 150"
source = "Forbes.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Hovězí z krku | 700 g
Cibule | 1 ks
Česnek | 3 stroužky
Zázvor, čerstvý | 4 cm
Hruška nashi | 1 ks
Hovězí vývar | 250 ml
Rýžový ocet | 1 lžíce
Sójová omáčka | 100 ml
Sezamový olej | 2 lžíce
Chilli vločky | 2 špetky
Voda | 3 lžíce
Kukuřičný škrob | 3 lžíce
Cukr třtinový | 3 lžíce
1. Maso omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kosky o velikosti asi 2 cm.
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Stejně tak připravíme i hrušku nashi.
1. V odměrce si smícháme hovězí vývar, rýžový ocet a sójovou omáčku.
1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
1. Po chvíli přidáme zázvor a necháme rozvonět.
1. Poté přisypeme hovězí kostky a chilli vločky.
1. Až bude maso zatáhnuté ze všech stran, zalijeme připravenou vývarovo-sójovou směsí.
1. Přisypeme nastouhanou nashi, zamícháme a přiklopíme. Přivedeme k varu, poté plotýnku stáhneme na střední výkon a táhneme 2 hodiny.
1. Po uplynulém čase by mělo být maso měkké. Ve skleniččce nebo mističce smícháme vodu, škrob a cukr. Přilijeme k masu a vaříme ještě 30 minut, tentokrát již bez pokličky.
1. Podávat můžeme s vařenou rýží, volským okem, čerstvými houbami enoki, posypané černým sezamem, pokrájenou jarní cibulkou a chilli papričkou.

View File

@ -0,0 +1,71 @@
+++
title = "Vepřové pěti vůní s nudlemi"
date = 2023-03-13
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "rychlé", "vepřové"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "PrimaFresh.cz"
+++
Maso ||
-|-
Vepřová panenka | 800 g
Olej sezamový |
Olej arašídový |
Koření pěti vůní | 1 lžíce
Máslo | 1 lžíce
Sůl |
Pepř |
Nudle ||
-|-
Soba nudle, nevařené | 150 g
Olej arašídový nebo wok | 2 lžíce
Česnek, pokrájený | 2 stroužky
Zázvor, nastrouhaný | 1 lžíce
Chilli | 1 špetka
Kapie, na tenké krátké nudličky | 1 ks
Hoisin omáčka | 1/3 hrnku
Sójová omáčka | 2 lžíce
Jarní cibulka, na tenká kolečka | 2 stonky
Koriandr, čerstvý, nadrobno | 1 svazek
Chilli paprička, volitelná, na tenká kolečka | 1 ks
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Neprve si připravíme všechny suroviny do růžných miseček nebo na talířkky či prkénko. U vaření tohoto porkmu musíme být svižní a nebude čas na krájení nebo odvažování ingrediencí v průběhu.
### Příprava masa
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si pánev, kterou můžeme dát i do trouby (pokud nemáme, tak použijeme jak pánev, tak i zapékací mísu, do které se vejde panenka).
1. Maso omyjeme, osušíme, očistíme a položíme o na prkénko. Vetřeme do něj asi 1 lžíci sezamového oleje a 1 lžíci arašídového oleje (v případě potřeby přidáme). Poté ho obalíme v koření pěti vůní.
1. Dáme vařit vodu do konvice.
1. V připravené pánvi si rozehřejeme 1 lžíci arašívodého oleje a máslo. Vložíme maso a zprudka osmahneme ze všech stran. Tato část úpravy trvá jen krátce - potřebujeme, aby se maso jen zatáhlo, nikoli, aby se udělalo.
1. Pánev s masem přendáme do trouby a pečeme 7-10 minut. Poté troubu vypneme, otevřeme ji, aby se vyvětralo to největší teplo a opět zavřeme, ať se maso chvilku rozleží.
### Příprava nudlí
1. Uvařenou vodu z konvice nalijeme do hrnce a znovu přivedeme k varu. Tímto krokem urychlíme uvaření vody na soba nudle. Poté osolíme a vložíme nudle. Vaříme po dobu uvedenou na obalu. Poté scedíme a necháme okapat.
1. Arašídy mezitím nasucho opražíme na pánvi. Jakmile začnou vonět a lehce hnědnout, nasypeme je do mističky.
1. Na pánvi si rozehřejeme arašídový nebo wok olej.
1. Přidáme česnek, zázvor, chilli a kapii a smažíme asi 1 minutu.
1. Poté přiypeme trochu čerstvě mletého pepře a smažíme 2 minuty.
1. Přilijeme hoisin a sojovou omáčku a pořádně promícháme.
1. Přisypeme okapané nudle a znovu promícháme.
### Servírujeme
1. Maso nakrájíme na plátky a rozdělíme na čtyři talíře.
1. Na každý talíř dáme porci nudlí.
1. Posypeme koriandrem, jarní cibulkou, chilli papričkou a arašídy.
### Tipy
- Na konci pokrm posypáváme koriendrem, jarní cibulkou, chilli papričkou a arašídy. Tyto tři ingredience můžeme dát do pěkných miseček a položit rovnou na jídelní stůl. Strávníci si díky tomu mohou ingredience nasypat dle chuti přímo na svou porci.