Nové recepty - hlívový krém, kung pao, pečené kuře a korejské hovězí
Some checks failed
continuous-integration/drone/push Build is failing

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-04-02 16:57:05 +02:00
parent 673e4c71f7
commit e1fbcfcd11
4 changed files with 181 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Hlívový krém"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce" ]
[extra]
portions = "4"
time = "20"
source = "JídelníPlán.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Hlíva | 1 vanička (200-250 g)
Česnek | 1 stroužek
Olej | 1 lžíce
Zeleninový vývar | 500 ml
Mletý kmín | 1/2 lžičky
Sůl |
Jablečný ocet |
Čerstvé bylinky nebo klíčky na ozdobu |
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Hlívě ukrojíme špinavou nožičku a pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno.
1. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli.
1. Poté přidáme hlívu a chvilku společně osmahneme.
1. Zalijeme vývarem a vaříme 10 minut.
1. Polévku rozmixujeme a ochutíme solí, kmínem a případně pár kapkami jablečného octa. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami (koriandr, tymián, kopr, petržel atp) nebo vyklíčenými semínky.
### Tipy
- Krém můžeme zjemnit smetanou - množství dle chuti.

View File

@ -0,0 +1,65 @@
+++
title = "Kuřecí kung pao"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "OnceUponaChef.com"
+++
Marináda ||
-|-
Sójová omáčka | 1,5 lžíce
Sherry | 1 lžíce
Kukuřičný škrob | 2 lžičky
Kuřecí prsa | 700 g
Omáčka ||
-|-
Balsamikový ocet | 1 lžíce
Sójová omáčka | 2 lžíce
Hoisin omáčka | 1 lžíce
Sezamový olej | 1 lžíce
Cukr třtinový | 1,5 lžíce
Kukuřičný škrob | 1 lžíce
Chilli vločky | 0,5 lžičky
Zázvor, sušený mletý | 0,5 lžičky
Voda | 80 ml
Stir-Fry ||
-|-
Arašídy nebo kešu | 50 g
Olej na smažení | 2,5 lžíce
Paprika, červená | 1 ks
Řepíkatý celer | 2 stonky
Jarní cibulka | 5 ks
Česnek | 3 stroužky
Sůl | 1/4 lžičky
### Marináda
1. V míse smícháme sójovou omáčku, sherry a kukuřičný škrob.
1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2,5 cm.
1. Maso přidáme do misky a při pokojové teplotě necháme marinovat asi 15 minut. Občas můžeme promíchat. Mezitím si připravíme další části receptu.
### Omáčka
1. V jiné misce smícháme všechny suroviny na omáčku. Tekuna musí být hladká bez škrobových hrudek.
### Stir-Fry
1. Na suché pánvi nejprve opražíme oříšky. Když začnou vonět a hnědnout, tak je přesypeme do menší misky.
1. Mezitím si nakrájíme papriku na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky překrojené napůl, jarní cibulky na tenká kolečka (trochu si můžeme dát stranou na servírování) a česnek na malé kostičky.
1. Ve velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme 1 lžíci oleje a přisypeme papriku, celer a sůl. Za stálého míchání necháme 5 minut změknout. Poté přesypeme do misky a dáme zatím stranou.
1. Do pánve přilijeme asi půl lžíce oleje, polovinu kostiček kuřecích prsou a osmahneme je ze všech stran (asi 5 min. max). Když je kuře hotové přendáme ho z pánve do misky s celerem a paprikou. Do pánve dáme opět půl lžíce oleje a zbylé kuře a postupujeme stejně jako v přechozím případě.
1. Do pánve přilijeme další půl lžíce oleje a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek. Promícháváme a necháme na pánvi asi půl minuty.
1. Přisypeme obsah misky se zeleninou a kuřetem a promícháme.
1. Připravenou omáčku v misce naposledy promícháme a nalijeme do pánve.
1. Výkon plotýnky snížíme na minimum a mícháme. Kuře a zelenina se musí zahřát a omáčka trochu zhoustnout. Takto necháme zhruba 30 sekund.
1. Přisypeme pražené oříšky a zamícháme. Můžeme dochutit dle potřeby. Omáčka ještě tochu zhoustne, takže kdyby bylo potřeba můžeme později přidat pár lžic vody.
1. Podáváme s uvařenou jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou.

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Pečěné kuře v sýrové omáčce s houbami"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
source = ""Recepty.cz
+++
Ingredience ||
-|-
Kuřecí stehna | 4 ks
Sůl |
Cibule | 2 ks
Máslo | 2 lžíce
Žampiony | 250 g
Česnek | 3 stroužky
Tavený sýr | 50 g
Smetana ke šlehání | 100 ml
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si pekáček.
1. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, nasolíme a vložíme do pekáčku.
1. Přidáme na klínky pokrájenou cibuli a máslo. Podlijeme trochou vody a dáme péct asi na 20-30 minut.
1. Mezitím si očistíme a osušíme žampiony. Pokud jsou menší, tak stačí překrojit napůl, pokud větší, tak na čtvrtiny. Česnek pokrájíme na plátky.
1. Po uplynulé době přidáme ke kuřeti žampiony, česnek, tavený sýr a zalijeme smetanou. Promícháme jak to jen půjde a kuře můžeme omáčkou trochu přelít.
1. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 15-20 minut. Poté už jen zkontrolujeme, zda je kuře upečené a můžeme podávat. Jako příloha se hodí téměř cokoli - rýže, quinoa, bulgur, pečený brambor, batátové pyré atp.
### Tipy
- Pokud máte doma houbové koření (směs s rozmixovanými sušenými houbami), můžeme přidat společně se žampiony.

View File

@ -0,0 +1,42 @@
+++
title = "Pomalu dušené korejské hovězí"
date = 2023-04-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "15 min + 150"
source = "Forbes.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Hovězí z krku | 700 g
Cibule | 1 ks
Česnek | 3 stroužky
Zázvor, čerstvý | 4 cm
Hruška nashi | 1 ks
Hovězí vývar | 250 ml
Rýžový ocet | 1 lžíce
Sójová omáčka | 100 ml
Sezamový olej | 2 lžíce
Chilli vločky | 2 špetky
Voda | 3 lžíce
Kukuřičný škrob | 3 lžíce
Cukr třtinový | 3 lžíce
1. Maso omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kosky o velikosti asi 2 cm.
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Stejně tak připravíme i hrušku nashi.
1. V odměrce si smícháme hovězí vývar, rýžový ocet a sójovou omáčku.
1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
1. Po chvíli přidáme zázvor a necháme rozvonět.
1. Poté přisypeme hovězí kostky a chilli vločky.
1. Až bude maso zatáhnuté ze všech stran, zalijeme připravenou vývarovo-sójovou směsí.
1. Přisypeme nastouhanou nashi, zamícháme a přiklopíme. Přivedeme k varu, poté plotýnku stáhneme na střední výkon a táhneme 2 hodiny.
1. Po uplynulém čase by mělo být maso měkké. Ve skleniččce nebo mističce smícháme vodu, škrob a cukr. Přilijeme k masu a vaříme ještě 30 minut, tentokrát již bez pokličky.
1. Podávat můžeme s vařenou rýží, volským okem, čerstvými houbami enoki, posypané černým sezamem, pokrájenou jarní cibulkou a chilli papričkou.