Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s

This commit is contained in:
2025-07-10 21:39:24 +02:00
parent c6237fa83d
commit fe31ab7308
10 changed files with 225 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,62 @@
+++
title = "Lehký bezlepkový mangový dort"
date = 2025-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "60"
+++
Korpus ||
-|-
Vejce | 4 větší kusy
Xylitol | 60 g
Mandlová mouka | 200 g + na vymazání
Citronová kůra | z 1 bio citronu
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička
Sůl | 1 špetka
Vanilkový extrakt | pár kapek
Kokosový olej | na vymazání
Krém a náplň ||
-|-
Mango, zralé | 1 ks
Mascarpone, vychlazené | 250 g
Xylitol, moučka | 2 lžíce
Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml
Máta | na ozdobu
### Korpus
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou.
1. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou.
1. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut).
1. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu.
1. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí).
1. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce.
### Krém a náplň
1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu.
1. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem.
1. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme.
### Stavba dortu
1. Korpus rozřízneme na dva pláty.
1. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček).
1. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga.
1. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem.
1. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou.
### Tipy
- Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý.
- Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.