Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
This commit is contained in:
BIN
content/lehky-mangovy-dort/img.jpg
Normal file
BIN
content/lehky-mangovy-dort/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 374 KiB |
62
content/lehky-mangovy-dort/index.md
Normal file
62
content/lehky-mangovy-dort/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,62 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Lehký bezlepkový mangový dort"
|
||||
date = 2025-07-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "8"
|
||||
time = "60"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Korpus ||
|
||||
-|-
|
||||
Vejce | 4 větší kusy
|
||||
Xylitol | 60 g
|
||||
Mandlová mouka | 200 g + na vymazání
|
||||
Citronová kůra | z 1 bio citronu
|
||||
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||
Kokosový olej | na vymazání
|
||||
|
||||
Krém a náplň ||
|
||||
-|-
|
||||
Mango, zralé | 1 ks
|
||||
Mascarpone, vychlazené | 250 g
|
||||
Xylitol, moučka | 2 lžíce
|
||||
Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml
|
||||
Máta | na ozdobu
|
||||
|
||||
|
||||
### Korpus
|
||||
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou.
|
||||
1. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou.
|
||||
1. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut).
|
||||
1. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu.
|
||||
1. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí).
|
||||
1. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce.
|
||||
|
||||
### Krém a náplň
|
||||
|
||||
1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu.
|
||||
1. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem.
|
||||
1. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme.
|
||||
|
||||
### Stavba dortu
|
||||
|
||||
1. Korpus rozřízneme na dva pláty.
|
||||
1. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček).
|
||||
1. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga.
|
||||
1. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem.
|
||||
1. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý.
|
||||
- Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.
|
Reference in New Issue
Block a user