Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
This commit is contained in:
BIN
content/chai-koncentrat/img.jpg
Normal file
BIN
content/chai-koncentrat/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 1018 KiB |
43
content/chai-koncentrat/index.md
Normal file
43
content/chai-koncentrat/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,43 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Chai koncentrát"
|
||||
date = 2025-07-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["nápoje"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "800 ml"
|
||||
time = "45"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Voda | 1 litr
|
||||
Skořice, mletá | 2 lžíce
|
||||
Kardamom | 1 lžička
|
||||
Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce
|
||||
Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička
|
||||
Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky
|
||||
Chilli | 1 špetka
|
||||
Černý pepř | 5 kuliček
|
||||
Černý sypaný čaj | 5 lžic
|
||||
Badyán | 2 hvězdičky (volitelné)
|
||||
Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g
|
||||
|
||||
1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut.
|
||||
1. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme.
|
||||
1. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou.
|
||||
1. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout.
|
||||
1. V lednici vydrží i tři týdny.
|
||||
|
||||
## Použití koncentrátu
|
||||
1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
|
||||
1. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast.
|
||||
- Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti.
|
||||
- Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.
|
Reference in New Issue
Block a user