Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
This commit is contained in:
43
content/bezlepkova-bublanina/index.md
Normal file
43
content/bezlepkova-bublanina/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,43 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Bezlepková bublanina"
|
||||
date = 2025-07-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "8"
|
||||
time = "60"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Vejce | 4 větší kusy
|
||||
Xylitol | 50 g
|
||||
Mandlová | 100 g (+ na vysypání)
|
||||
Kokosová mouka | 30 g
|
||||
Citronová / pomerančová kúra | 1 špetka
|
||||
Psyllium | 1 lžička
|
||||
Kypřící prášek bez fosfátů | 2 lžičky
|
||||
Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko | 100 ml
|
||||
Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný | 50 ml
|
||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||
Třešně, vypeckované, rozpůlené | 300 g
|
||||
|
||||
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou
|
||||
1. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou.
|
||||
1. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut.
|
||||
1. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme.
|
||||
1. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme.
|
||||
1. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme.
|
||||
1. Těsto přelijeme do formy a uhladíme.
|
||||
1. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby.
|
||||
1. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto).
|
||||
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto.
|
Reference in New Issue
Block a user