Nové recepty
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing

This commit is contained in:
Emil Miler 2023-11-09 09:58:10 +01:00
parent 6da16e3c06
commit c0dd3b42dc
4 changed files with 83 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 203 KiB

View File

@ -0,0 +1,43 @@
+++
title = "Apple Cabbage Stew"
date = 2023-11-06
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "TES V Skyrim"
+++
Recept je inspirovaný ze shry The Elder Scrools V Skyrim, kde jsem měl uvařit tuhle zajímavou věc. Samotný recept jsem si musel vymyslet a držet se základních surovin, jablka a zelí. Výsledkem je výborna sladko-kyselá polévka. Použil jsem silný domácí krůtí vývar, který to zvedá na úplně jinou úroveň. Příšte vyzkouším hovězí.
Ingredience ||
-|-
Zelí | 1/4 hlávky
Cibule | 1 ks
Jablko | 1-2 ks
Slanina |
Vývar |
Jablečný ocet |
Třtinový cukr |
Tymián |
Súl |
Pepř |
Máslo |
Petržel |
1. Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky.
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
1. Na másle osmažíme cibulku.
1. Přihodíme česnek, zelí a necháme opéct.
1. Během opékání zelí přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, pepř, třtinový cukr a tymián. Zelí by mělo být výrazně sladko-kyselé.
1. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15-20 minut.
1. Na vedlejší pánvi si opečeme slaninu a jablka, a to oloupaná a nasekaná na asi 1cm kostky. Můžeme je zasypat cukrem a nechat je zkaramelizovat do hněda.
1. Přidáme jablka do polévky.
1. Dochutíme solí, pepřem a jablečným octem.
1. Zasypeme petželkou.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 325 KiB

View File

@ -0,0 +1,40 @@
+++
title = "Chaliapin Steak"
date = 2023-11-08
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
[extra]
portions = "1"
time = "120"
source = "Shokugeki no Soma"
+++
Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa.
Ingredience ||
-|-
Hovězí steak ze svíčkové |
Cibule | 4 ks
Máslo | 1-2 ks
Olivový olej |
Sojová omáčka |
Sůl |
Pepř |
Petržel |
1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm.
1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm.
1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění.
1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu.
1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté).
1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá.
1. Hotovou cibuli odložíme do misky.
1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme.
1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout
1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky.
1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku.
1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.