diff --git a/content/apple-cabbage-stew/img.jpg b/content/apple-cabbage-stew/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..430515e Binary files /dev/null and b/content/apple-cabbage-stew/img.jpg differ diff --git a/content/apple-cabbage-stew/index.md b/content/apple-cabbage-stew/index.md new file mode 100644 index 0000000..c4a9098 --- /dev/null +++ b/content/apple-cabbage-stew/index.md @@ -0,0 +1,43 @@ ++++ +title = "Apple Cabbage Stew" +date = 2023-11-06 +author = "Emil" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "TES V Skyrim" ++++ + +Recept je inspirovaný ze shry The Elder Scrools V Skyrim, kde jsem měl uvařit tuhle zajímavou věc. Samotný recept jsem si musel vymyslet a držet se základních surovin, jablka a zelí. Výsledkem je výborna sladko-kyselá polévka. Použil jsem silný domácí krůtí vývar, který to zvedá na úplně jinou úroveň. Příšte vyzkouším hovězí. + +Ingredience || +-|- +Zelí | 1/4 hlávky +Cibule | 1 ks +Jablko | 1-2 ks +Slanina | +Vývar | +Jablečný ocet | +Třtinový cukr | +Tymián | +Súl | +Pepř | +Máslo | +Petržel | + + +1. Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky. +1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme. +1. Na másle osmažíme cibulku. +1. Přihodíme česnek, zelí a necháme opéct. +1. Během opékání zelí přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, pepř, třtinový cukr a tymián. Zelí by mělo být výrazně sladko-kyselé. +1. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15-20 minut. +1. Na vedlejší pánvi si opečeme slaninu a jablka, a to oloupaná a nasekaná na asi 1cm kostky. Můžeme je zasypat cukrem a nechat je zkaramelizovat do hněda. +1. Přidáme jablka do polévky. +1. Dochutíme solí, pepřem a jablečným octem. +1. Zasypeme petželkou. diff --git a/content/chaliapin-steak/img.jpg b/content/chaliapin-steak/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..6655a04 Binary files /dev/null and b/content/chaliapin-steak/img.jpg differ diff --git a/content/chaliapin-steak/index.md b/content/chaliapin-steak/index.md new file mode 100644 index 0000000..b8e6a7a --- /dev/null +++ b/content/chaliapin-steak/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Chaliapin Steak" +date = 2023-11-08 +author = "Emil" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] + +[extra] +portions = "1" +time = "120" +source = "Shokugeki no Soma" ++++ + +Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa. + +Ingredience || +-|- +Hovězí steak ze svíčkové | +Cibule | 4 ks +Máslo | 1-2 ks +Olivový olej | +Sojová omáčka | +Sůl | +Pepř | +Petržel | + +1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm. +1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm. +1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění. +1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu. +1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté). +1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá. +1. Hotovou cibuli odložíme do misky. +1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. +1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme. +1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout +1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky. +1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku. +1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.