This commit is contained in:
parent
6da16e3c06
commit
c0dd3b42dc
BIN
content/apple-cabbage-stew/img.jpg
Normal file
BIN
content/apple-cabbage-stew/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 203 KiB |
43
content/apple-cabbage-stew/index.md
Normal file
43
content/apple-cabbage-stew/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,43 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Apple Cabbage Stew"
|
||||||
|
date = 2023-11-06
|
||||||
|
author = "Emil"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "TES V Skyrim"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Recept je inspirovaný ze shry The Elder Scrools V Skyrim, kde jsem měl uvařit tuhle zajímavou věc. Samotný recept jsem si musel vymyslet a držet se základních surovin, jablka a zelí. Výsledkem je výborna sladko-kyselá polévka. Použil jsem silný domácí krůtí vývar, který to zvedá na úplně jinou úroveň. Příšte vyzkouším hovězí.
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Zelí | 1/4 hlávky
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Jablko | 1-2 ks
|
||||||
|
Slanina |
|
||||||
|
Vývar |
|
||||||
|
Jablečný ocet |
|
||||||
|
Třtinový cukr |
|
||||||
|
Tymián |
|
||||||
|
Súl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Máslo |
|
||||||
|
Petržel |
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky.
|
||||||
|
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
|
||||||
|
1. Na másle osmažíme cibulku.
|
||||||
|
1. Přihodíme česnek, zelí a necháme opéct.
|
||||||
|
1. Během opékání zelí přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, pepř, třtinový cukr a tymián. Zelí by mělo být výrazně sladko-kyselé.
|
||||||
|
1. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15-20 minut.
|
||||||
|
1. Na vedlejší pánvi si opečeme slaninu a jablka, a to oloupaná a nasekaná na asi 1cm kostky. Můžeme je zasypat cukrem a nechat je zkaramelizovat do hněda.
|
||||||
|
1. Přidáme jablka do polévky.
|
||||||
|
1. Dochutíme solí, pepřem a jablečným octem.
|
||||||
|
1. Zasypeme petželkou.
|
BIN
content/chaliapin-steak/img.jpg
Normal file
BIN
content/chaliapin-steak/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 325 KiB |
40
content/chaliapin-steak/index.md
Normal file
40
content/chaliapin-steak/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,40 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Chaliapin Steak"
|
||||||
|
date = 2023-11-08
|
||||||
|
author = "Emil"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "1"
|
||||||
|
time = "120"
|
||||||
|
source = "Shokugeki no Soma"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa.
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Hovězí steak ze svíčkové |
|
||||||
|
Cibule | 4 ks
|
||||||
|
Máslo | 1-2 ks
|
||||||
|
Olivový olej |
|
||||||
|
Sojová omáčka |
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Petržel |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm.
|
||||||
|
1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm.
|
||||||
|
1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění.
|
||||||
|
1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu.
|
||||||
|
1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté).
|
||||||
|
1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá.
|
||||||
|
1. Hotovou cibuli odložíme do misky.
|
||||||
|
1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
|
||||||
|
1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme.
|
||||||
|
1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout
|
||||||
|
1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky.
|
||||||
|
1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku.
|
||||||
|
1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user