Úprava struktury receptu na svíčkovou
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 45s

This commit is contained in:
Emil Miler 2024-05-27 11:14:48 +02:00
parent 64064cde40
commit b5cacc2be9

View File

@ -1,7 +1,7 @@
+++
title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
author = "Terezka, Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
@ -12,28 +12,58 @@ tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"]
portions = "4"
time = "300"
source = "KuchařkaProDceru.cz"
source_url = "https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/"
+++
### Příprava masa
Pečené maso ||
-|-
Špek | 100 g
Hovězí zadní (kýta) | 800 g
Sůl |
Pepř |
Hovězí zadní (kýta) | ~800 g
Špek | ~100 g
1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
1. Přečnívající konce špeku odřízneme.
1. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran.
1. Opečené maso přendáme do pekáčku.
### Zelenina
Zelenina ||
-|-
Cibule | 2 ks
Mrkev | 2-3 ks
Celer, středně velký | 1/2 ks
Celer | 1/2 ks
Petržel | 1-2 ks
Máslo | 2 lžíce
Sádlo | 2 lžíce
Cukr | 3 lžíce
Ocet | 2-3 lžíce
Hořčice | 1 lžíce
Hovězí vývar (nebo voda) | 500 ml
Hovězí vývar | 500 ml
Černý pepř | 5 kuliček
Nové koření | 5 kuliček
Bobkový list | 1 ks
1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat).
1. Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
1. Do výpeku z masa nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu.
1. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h) při 180 stupních.
1. Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
### Příprava omáčky
Omáčka ||
-|-
Máslo | 25 g
@ -43,25 +73,6 @@ Sůl |
Pepř |
Smetana ke šlehání | 200 ml
### Příprava masa
1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
1. Přečnívající konce špeku odřízneme.
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. Opečené maso přendáme do pekáčku.
1. Do výpeku nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h). Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
### Příprava omáčky
1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou.
1. Zeleninu propasírujeme do misky.
1. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.