From b5cacc2be9bb2d25f17e0805a81e8d33210b5f6f Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Emil Miler Date: Mon, 27 May 2024 11:14:48 +0200 Subject: [PATCH] =?UTF-8?q?=C3=9Aprava=20struktury=20receptu=20na=20sv?= =?UTF-8?q?=C3=AD=C4=8Dkovou?= MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit --- .../index.md | 63 +++++++++++-------- 1 file changed, 37 insertions(+), 26 deletions(-) diff --git a/content/svickova-neboli-hovezi-na-smetane/index.md b/content/svickova-neboli-hovezi-na-smetane/index.md index 1b6b98f..44db4b7 100644 --- a/content/svickova-neboli-hovezi-na-smetane/index.md +++ b/content/svickova-neboli-hovezi-na-smetane/index.md @@ -1,7 +1,7 @@ +++ title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně" date = 2021-05-16 -author = "Terezka" +author = "Terezka, Emil" [taxonomies] kategorie = ["maso"] @@ -12,28 +12,58 @@ tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"] portions = "4" time = "300" source = "KuchařkaProDceru.cz" +source_url = "https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/" +++ +### Příprava masa + Pečené maso || -|- -Špek | 100 g -Hovězí zadní (kýta) | 800 g -Sůl | -Pepř | +Hovězí zadní (kýta) | ~800 g +Špek | ~100 g + +1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly. +1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru. +1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed. +1. Přečnívající konce špeku odřízneme. +1. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal). +1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku. +1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. +1. Opečené maso přendáme do pekáčku. + +### Zelenina + +Zelenina || +-|- Cibule | 2 ks Mrkev | 2-3 ks -Celer, středně velký | 1/2 ks +Celer | 1/2 ks Petržel | 1-2 ks Máslo | 2 lžíce Sádlo | 2 lžíce Cukr | 3 lžíce Ocet | 2-3 lžíce Hořčice | 1 lžíce -Hovězí vývar (nebo voda) | 500 ml +Hovězí vývar | 500 ml Černý pepř | 5 kuliček Nové koření | 5 kuliček Bobkový list | 1 ks +1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). +1. Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky. +1. Do výpeku z masa nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí. +1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody. +1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat. +1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit. +1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou). +1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. +1. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list. +1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h) při 180 stupních. +1. Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme. +1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C. + +### Příprava omáčky + Omáčka || -|- Máslo | 25 g @@ -43,25 +73,6 @@ Sůl | Pepř | Smetana ke šlehání | 200 ml -### Příprava masa -1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly. -1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru. -1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed. -1. Přečnívající konce špeku odřízneme. -1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal). -1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku. -1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky. -1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. Opečené maso přendáme do pekáčku. -1. Do výpeku nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí. -1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody. -1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat. -1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit. -1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou). -1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list. -1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h). Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme. -1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C. - -### Příprava omáčky 1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou. 1. Zeleninu propasírujeme do misky. 1. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.