Zapečený lilek s balkánským sýrem
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										45
									
								
								content/zapeceny-lilek-s-balkanskym-syrem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										45
									
								
								content/zapeceny-lilek-s-balkanskym-syrem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,45 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Zapečený lilek s balkánským sýrem"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2020-05-09
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Brambory | 4  ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Lilek | 1 velký kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 2 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Rajčata | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Paprika | 1 velký kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Balkánský sýr | 200 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Bylinky | rozmarýn, tymián, ...
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Takto necháme měknout dokud je nebudeme potřebovat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Lilky nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme na tác nebo plastové prkýnko a posypeme solí z obou stran. Necháme zatím vyplakat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na malé kostičky a rajčata a papriku na větší kostky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Po chvíli přidáme papriku a rajčata a trochu osolíme. Promícháme a necháme trochu opéct.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do pánve rozdrobíme balkán a okořeníme různými bylinkami. Promícháme a po chvilce stáhneme z plotny. Dle chuti můžeme ještě opepřit či osolit (pozor, balkánský sýr je śám o sobě hodně slaný).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Na pracovní plochu si připravíme zapékací mísu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory scedíme a necháme okapat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vyplakané lilky otřeme papírovou utěrkou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Nyní vrstvíme do zapékací mísy: polovina lilku, polovina směsi z pánve, brambory, které posolíme a popepříme, zbytek lilku a zbytek směsi.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podávat můžeme s pečivem nebo kuskusem či quinoou. Také lze zeleninu využít jako přílohu k masu.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Kdo má rád, může 5 minut před vyndáním z trouby posypat zeleninu tvrdým nastrouhaným sýrem.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Zeleninu lze obměňovat dle sezóny či domácích zásob. Směle tam můžeme přidat třeba brokolici květák či fazolky.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Taktéž můžeme přidat nakrájenou slaninu (přidat hned s cibulí) nebo kostičky měkkého salámu (vytvořit vrstvu na brambory).
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user