Nové recepty
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										32
									
								
								content/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										32
									
								
								content/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,32 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Bramborovo-mrkvové pyré"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-09
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["přílohy"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "25"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Albert recepty"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Brambory | 200 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 400 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V rychlovarné konvici si přivedeme k varu asi 1 litr vody.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mrkev i brambory omyjeme a nakrájíme na kostky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do menšího hrnce vložíme pokrájenou zeleninu, zasypeme asi špetkou soli a zalijeme vroucí vodou. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Hrnec postavíme na plotnu a vaříme do změknutí zeleniny, především mrkve. Asi 15 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté vodu slijeme a brambory s mrkví rozšťoucháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme máslo, ochutíme dle potřeby solí a pepřem a znovu prošťoucháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pokud chceme hladkou strukturu využijeme ruční mixér.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme teplé.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										35
									
								
								content/farmarske-bagetky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										35
									
								
								content/farmarske-bagetky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,35 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Farmářské bagetky"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-09
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["pečivo"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "8 bagetek"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "90"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Droždí čerstvé | 25 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda, vlažná | 320 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Hladká mouka | 420 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Žitná chlebová mouka | 80 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V menší misce smícháme droždí s cukrem a 120 vody. Necháme 15 minut vzejít.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím ve velké míse smícháme obě mouky a sůl.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijeme zbytek vody, vzešlý kvásek a uhněteme těsto.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mísu přikryjeme a necháme v teple kynout 60 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Připravíme si plech s pečícím papírem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté těsto rozdělíme na 6 dílů a z každého vytvoříme váleček. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Bagetky položíme na plech a ostrým nožem nebo žiletkou je několikrát šimko nařízneme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Plech přikryjeme a necháme ještě 20 minut kynout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si mezitím předehřejeme na 200°C.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Plechy vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										55
									
								
								content/houskovy-knedlik-z-trouby/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										55
									
								
								content/houskovy-knedlik-z-trouby/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,55 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = ""
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = [""]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["", "", ""]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = ""
 | 
				
			||||||
 | 
					time = ""
 | 
				
			||||||
 | 
					source = ""
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					<!-- Kategorie: polévky, maso, těstoviny a rýže, zelenina, pečivo, přílohy, pomazánky, dezerty, nápoje, ostatní -->
 | 
				
			||||||
 | 
					<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, levné, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce  -->
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					-
 | 
				
			||||||
 | 
					-
 | 
				
			||||||
 | 
					-
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										37
									
								
								content/maslovy-kolac-z-valis/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/maslovy-kolac-z-valis/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Máslový koláč z Valis"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-07
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["dezerty"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "8"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "20 + pečení 20"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "kniha Pečeme s láskou"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo, změklé | 100 g + 50 g + vymazání
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 velká špetka
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr krupice | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Mléko | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Rozinky | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Třtinový cukr | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Skořice | 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Připravíme si kulatou pečící formu na dort o průměru 18 cm. Dno vyložíme pečícím papírem a stěny vymažeme máslem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 170°C, horkovzduch (bez horkovzduchu 190°C).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do mísy si vložíme 100 g másla, 100 g cukru a sůl. Usleháme elektrickým šlehačem do kypré pěny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přidává vejce po jednom, zašleháme a poté další.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Prosijeme mouku s kypřícím práškem a opět proslšháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Nakonec přidáme rozinky a mléko. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Tužší těsto přendáme do formy, uhladíme a pečeme asi 15-20 minut. Do zlatavého povrchu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si v misce promícháme zbylých 50 g másla, třtinový cukr a skořici.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po vyndání koláče z trouby ihned potřeme sladkým máslem a necháme vsáknout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Můžeme krájet a podávat ještě teplý. Pokud však zbyde, studený je také skvělý.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										36
									
								
								content/treska-v-bylinkove-kruste/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										36
									
								
								content/treska-v-bylinkove-kruste/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,36 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Treska v bylinkové krustě"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-09
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "pečené", "ryby", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "30"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Albert recepty"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Treska pestrá, filet | 4 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej |
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Strouhanka | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Petržel, pokrájená | 1 hrst
 | 
				
			||||||
 | 
					Kopr, pokrájený | 1/2 hrsti
 | 
				
			||||||
 | 
					Mátové lístky, pokrájené | 1/2 hrsti
 | 
				
			||||||
 | 
					Citronová šťáva | z 1/2 kusu
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Tresku omyjeme, osušíme a položíme na plech.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zakápneme ji olivovým oleje, osolíme a opepříme. Takto z obou stran všech kusů.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme do trouby na 10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si připravíme strouhanku. Smícháme si strouhanku, trochu soli a pepře, petržel, kopr, mátu a promícháme. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijeme šťávu z poloviny citronu a 4 lžíce olivového olejem. Poctivě promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Tresky vyndáme z trouby, rozdělíme na ně strouhankovou směs a vložíme zpět do trouby na dalších 10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podávat můžeme například s [bramborovo-mrkvovým pyré](@/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md)
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user