Nové recepty
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/chleb-s-drozdim-a-zakysanou-smetanou/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/chleb-s-drozdim-a-zakysanou-smetanou/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 3.1 MiB  | 
							
								
								
									
										43
									
								
								content/chleb-s-drozdim-a-zakysanou-smetanou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										43
									
								
								content/chleb-s-drozdim-a-zakysanou-smetanou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,43 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Chléb s droždím a zakysanou smetanou"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2022-09-11
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["pečivo"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "1 bochník "
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "160"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "časopis Gurmet"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda, vlažná | 200 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Čerstvé droždí | 42 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Žitná chlebová mouka | 205 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Celozrnná pšeničná mouka | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Hladká pšeničná mouka | 200 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Kmín, mletý | 1-2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Balsamikový ocet | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Zakysaná smetana | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V míse smícháme vodu, droždí, cukr a necháme 15 minut stranou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V menší míse si smícháme mouky, sůl a kmín. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Když je kvásek vzešlý, přisypeme k němu tuto sypkou směs, balzamiko a zakysanou smetanu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Těsto hněteme tak dlouho, až nám vznikne pěkné hladké těsto. Necháme ho v míse, tu přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout 40 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté znovu těsto prohněteme a dáme kynout ještě na 30 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si připravíme dlouhou oválnou formu nebo srnčí hřbet a vysypeme ho formou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Z těsta vytvoříme oválnýá bochánek a vložíme do formy. Nařízneme mělkým řezem a necháme ještě 30 minut kynout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 200°C a na dno si vložíme misku nebo plech s vodou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Chléb ve formě vložíme do trouby na 15 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté troubu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud nemáme podlouhlou formu nebo srnčí hřbet, nevadí. Jen se chléb trochu rozplácne. A před pečením ho nařízneme velmi lehce a určitě ne hluboko.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/krupave-zeleninove-zavitky/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/krupave-zeleninove-zavitky/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 4.8 MiB  | 
							
								
								
									
										39
									
								
								content/krupave-zeleninove-zavitky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/krupave-zeleninove-zavitky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Křupavé zeleninové závitky"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2022-09-11
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["zelenina"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = ""
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Jíme Jinak.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Zelí bílé | 1/2 střední hlávky
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Majonéza | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Umeocet | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Rýžový papír | 6-10 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí nakrouháme najemno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do široké pánve kápneme trochu oleje, rozehřejeme ho a osmahneme na něm cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme i zelí a za občasného míchání restujeme 10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si troubu předehřejeme na 180°C, plech vyložíme papírem na pečení.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté stáhneme z plotny a necháme chvilku vychladnout. Přidáme majonézu a ochutíme umeoctem. Je celkem slaný, němělo by být potřeba dále dochucovat solí.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do talíře (nebo třeba pánvičky) s širokým dnem si nalijeme teplou vodu, do které budeme namáčet rýžové papíry.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Dalším krokem je balení závitků: rýžový papír namočíme na pár sekund do teplé vody, přendáme ho na prkýnko a doprostřed dáme trochu zeleninové náplně (nedáváme moc, jinak nepůjdou pořádně zabalit). Nejprve přehneme část papíru, která je blíž u nás, směrem na směs. Poté ji přidržujeme ukazováčkama a prsteníčkem a malíčkem zvedáme strany papíru.  Nakonec překulíme směrem od nás a tím vznikne balíček. Závitky dobře utahujeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Závitky pokládáme na připravený plech spojem dolů. Postříkáme nebo potřeme trochou oleje a dáme péct na 20 minut. V polovině pečení otočíme a potříkáme (potřeme) olejem i z této strany.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme například s obilovinou a nakvašenou zeleninou, nebo jen tak na svačinu.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Při postupu balení je více možností. Buď popsaná varianta "u mě - strany - ode mě" nebo můžeme zkusit "strany - u mě -  ode mě". Záleží na nás, co nám bude vyhovovat. Hlavní je váleček dostatečně utáhnout. Ale nechceme papír roztrhnout, takže jemně.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Zeleninu můžeme dát do směsi téměř jakoukoli, kterou doma najdeme - červená řepa (uvařená), pórek, kedlubna, paprika (na tenké proužky) nebo třeba i tofu či tenké proužky kuřecích prsou.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/masova-omacka-na-spagety/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/masova-omacka-na-spagety/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 2.9 MiB  | 
							
								
								
									
										38
									
								
								content/masova-omacka-na-spagety/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										38
									
								
								content/masova-omacka-na-spagety/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,38 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Masová omáčka na špagety"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2022-09-11
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso", "těstoviny a rýže"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 1 střední kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Pórek | 1/4 kusu
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Ghí nebo olivový olej | 1,5 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Mleté maso mix | 500 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Worchesterová omáčka | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Bílé víno | 100 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Rajčata loupaná krájená sterilizovaná | 400 g (1 plechovka)
 | 
				
			||||||
 | 
					Směs bylinky (viz Tipy) | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli a mrkev pokrájíme na drobné kostičky. Pórek na tenká půlkolečka a česnek oloupeme a prolisujeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V hrnci se širokým dnem rozehřejeme ghí a přisypeme cibuli, mrkev a pórek. Necháme opékat do změknutí mrkve.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přisypeme asi oplovinu itelských bylinek a přilijeme pár kaper worchestrové omáčky. Za občasného míchání opékáme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijeme víno a necháme vypařit.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vlijeme plechovku rajčat, přidáme prolisovaný česnek a zbytek bylinek. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni pokrm dusíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Směs bylinek jsem přivezla ze zahraničí a ve složení je oregano, bazalka, sušené rajče, sůl, česnek. Můžeme nahradit jinou směsí, například "Italské bylinky" se běžně prodávají v obchodech, nebo si je můžeme namíchat dle libosti a aktuální chuti sami přímo pro pokrm do mističky a pak postupně přidávat.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										37
									
								
								content/pivni-chleb/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/pivni-chleb/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Pivní chléb"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2022-09-11
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["pečivo"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["levné", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "1 bochník"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "140 min"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Maminčiny Recepty.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Pivo, světlé | 300 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Droždí, sušené | 2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Mouka pšeničná, hladká | 350 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Mouka žitná | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Kmín | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Chlebové koření | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pokud máme pivo v lednici, včas ho vyndáme, aby mělo pokojovou teplotu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do velké mísy nalijeme pivo a přisypeme droždí a cukr. Necháme 15 minut odležet.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pak do směsi přidáme mouky, sůl, kmín a chlebové koření. Vypracujeme v hladké těsto a mísu přikryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout 50 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté těsto propracujeme a vložíme do formy válcovitého tvaru, kterou vysypeme moukou. Použít můžeme například ošatku nebo velký srnčí hřbet. Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi 50 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 210°C, plech vyložíme pečícím papírem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Chléb vyklopíme z formy na plech, ometeme mouku z povrchu a potřeme slanou vodou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté ztlumíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Na poklep by měl chléb znít dutě.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po vyndání z trouby chléb znovu potřeme slanou vodou. Můžeme párkrát potřít i během pečení.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Chléb necháme úplńě vychladnout, až poté podáváme.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/vajickova-pomazanka-s-tvarohem/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/vajickova-pomazanka-s-tvarohem/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 2.7 MiB  | 
							
								
								
									
										38
									
								
								content/vajickova-pomazanka-s-tvarohem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										38
									
								
								content/vajickova-pomazanka-s-tvarohem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,38 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Vajíčková pomazánka s tvarohem"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2022-09-11
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["pomazánky"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "15"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Tvaroh, polotučný | 250 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Gervais | 80 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Hořčice polotučná | 1,5 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Horčice dijonská | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Kysela okurka | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Jarní cibulka | 1 stonek
 | 
				
			||||||
 | 
					Niva | 30 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce, vařená | 5 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Tvaroh, Gervais a obě hořčice dáme do mísy a promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kyselé okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a přidáme do mísy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. K tvarohovému základu nastrouháme na jemno nivu a vše promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vejce oloupeme a pokrájíme na jemno. Můžeme použít kráječ na vajíčka pokud máme (viz Tipy)
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Dochutíme solí (s tou opatně, jelikož niva je slaná dost) a pepřem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme s čerstvým pečivem.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Kráječem rozkrojíme vejce, otočíme ho o 90°, znovu rozkrojíme a otočíme ho potřetí a opět rozkrojíme. Takto vejce rozkrojíme po třech osách a vzniknou pěkné kostičky. Při třetím otáčení to chce trochu zručnosti, jelikož se vejce rozpadá. Doporučuji při druhém překrojení vejce opatrně překlopit do dlaně, otevřít kráječ a z dlaně vejce přelopit zpět do kráječe. .
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/zapecena-ricotta-s-rajcaty/img.JPG
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/zapecena-ricotta-s-rajcaty/img.JPG
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 169 KiB  | 
		Reference in New Issue
	
	Block a user