Vindaloo
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/vidaloo/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/vidaloo/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 197 KiB  | 
							
								
								
									
										84
									
								
								content/vidaloo/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										84
									
								
								content/vidaloo/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,84 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Vindaloo"
 | 
			
		||||
date = 2021-03-14
 | 
			
		||||
author = "Emil"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso"]
 | 
			
		||||
tagy = ["pikantní"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "90"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Tradiční Vindaloo je pouze chilli pasta a kuře. Často se ale objevuje Vindaloo, kdy je k pastě přidána cibule a rajčatové passato. Pokud chcete tradiční Vindaloo, vynechte je.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Kuře by se ideálně mělo marinovat přes noc v lednici.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Příprava pasty
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Semínka koriandru | 1.5 lžičky
 | 
			
		||||
Kmín | 1 lžička
 | 
			
		||||
Pepř | 10 kuliček (1 lžička)
 | 
			
		||||
Skořice | 5 cm (1 lžička)
 | 
			
		||||
Hřebíček | 4 ks (1/2 lžičky)
 | 
			
		||||
Kardamom | 2 ks (1/2 lžičky)
 | 
			
		||||
Hořčičná semínka | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Sušené chilli papričky | Dle chuti
 | 
			
		||||
Česnek | 25 g
 | 
			
		||||
Zázvor | 25 g
 | 
			
		||||
Kokosový ocet | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Horká voda | 3 – 4 lžíce
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Chilli papričky zbavíme semínek.
 | 
			
		||||
1. Vložíme je do nádoby, zalijeme octem, horkou vodou a necháme odstát.
 | 
			
		||||
1. Všechno koření nasázíme do mlýnku nebo hmožďíře.
 | 
			
		||||
1. Z koření vytvoříme práškový mix.
 | 
			
		||||
1. Do mixéru dáme mix koření, česnek, zázvor a papričky.
 | 
			
		||||
1. Během mixování po lžicích přidáváme vodu z papriček, dokud nevznikne pasta.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Marinování
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Kuře | 1000 g
 | 
			
		||||
Připravená chilli pasta |
 | 
			
		||||
Kurkuma |
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Naporcujeme kuře a naložíme ho do připravené pasty.
 | 
			
		||||
1. Přidáme sůl a kurkumu dle chuti.
 | 
			
		||||
1. Necháme marinovat.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Hlavní příprava
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Bílá cibule | 2 kusy
 | 
			
		||||
Rajčatové passato | 200 g
 | 
			
		||||
Třtinový cukr | 0.5 – 1 lžíce
 | 
			
		||||
Kokosový ocet | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Olej (nejlépe kokosový) |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Předem vyndáme marinované kuře z lednice, ať ho nedáváme na pánev studené.
 | 
			
		||||
1. Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostky.
 | 
			
		||||
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej.
 | 
			
		||||
1. Cibuli osmahneme dokud nezačne hnědnout.
 | 
			
		||||
1. Přidáme ocet a cukr.
 | 
			
		||||
1. Přidáme marinované kuře a všechnu pastu.
 | 
			
		||||
1. Snížíme plamen na poloviční a maso pomalu smažíme 3 – 5 minut.
 | 
			
		||||
1. Přidáme rajčatové passato a opět povaříme dalších několik minut.
 | 
			
		||||
1. Pokud se Vindaloo zdá být moc husté, můžeme přidat několik lžic vody.
 | 
			
		||||
1. Přikryjeme pokličkou a dusíme dokud maso nezměkne.
 | 
			
		||||
1. Jestli je Vindaloo tentokrát moc řídké, sundáme pokličku a necháme chvíli odpařit přebytečnou vodu.
 | 
			
		||||
1. Pokud není Vindaloo dost pikantní, můžeme ho dohnat namletým chilli s trochou vody (viz tipy).
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Původně se používá ocet z kokosu (Goan coconut vinegar). Dá se ale použít i vinný nebo jiný druh octa.
 | 
			
		||||
- Moje oblíbená kombinace chilli pro dochucení je 5:1 Chipotle a Carolina Reaper.
 | 
			
		||||
- Barva a úroveň pikantnosti záleží na použitých papričkách.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user