Vindaloo
This commit is contained in:
parent
b7c7def1b6
commit
348140ac14
BIN
content/vidaloo/img.jpg
Normal file
BIN
content/vidaloo/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 197 KiB |
84
content/vidaloo/index.md
Normal file
84
content/vidaloo/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,84 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Vindaloo"
|
||||
date = 2021-03-14
|
||||
author = "Emil"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["maso"]
|
||||
tagy = ["pikantní"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "90"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Tradiční Vindaloo je pouze chilli pasta a kuře. Často se ale objevuje Vindaloo, kdy je k pastě přidána cibule a rajčatové passato. Pokud chcete tradiční Vindaloo, vynechte je.
|
||||
|
||||
Kuře by se ideálně mělo marinovat přes noc v lednici.
|
||||
|
||||
### Příprava pasty
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Semínka koriandru | 1.5 lžičky
|
||||
Kmín | 1 lžička
|
||||
Pepř | 10 kuliček (1 lžička)
|
||||
Skořice | 5 cm (1 lžička)
|
||||
Hřebíček | 4 ks (1/2 lžičky)
|
||||
Kardamom | 2 ks (1/2 lžičky)
|
||||
Hořčičná semínka | 1/2 lžičky
|
||||
Sušené chilli papričky | Dle chuti
|
||||
Česnek | 25 g
|
||||
Zázvor | 25 g
|
||||
Kokosový ocet | 3 lžíce
|
||||
Horká voda | 3 – 4 lžíce
|
||||
|
||||
1. Chilli papričky zbavíme semínek.
|
||||
1. Vložíme je do nádoby, zalijeme octem, horkou vodou a necháme odstát.
|
||||
1. Všechno koření nasázíme do mlýnku nebo hmožďíře.
|
||||
1. Z koření vytvoříme práškový mix.
|
||||
1. Do mixéru dáme mix koření, česnek, zázvor a papričky.
|
||||
1. Během mixování po lžicích přidáváme vodu z papriček, dokud nevznikne pasta.
|
||||
|
||||
### Marinování
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Kuře | 1000 g
|
||||
Připravená chilli pasta |
|
||||
Kurkuma |
|
||||
Sůl |
|
||||
|
||||
1. Naporcujeme kuře a naložíme ho do připravené pasty.
|
||||
1. Přidáme sůl a kurkumu dle chuti.
|
||||
1. Necháme marinovat.
|
||||
|
||||
### Hlavní příprava
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Bílá cibule | 2 kusy
|
||||
Rajčatové passato | 200 g
|
||||
Třtinový cukr | 0.5 – 1 lžíce
|
||||
Kokosový ocet | 1 lžíce
|
||||
Olej (nejlépe kokosový) |
|
||||
|
||||
1. Předem vyndáme marinované kuře z lednice, ať ho nedáváme na pánev studené.
|
||||
1. Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostky.
|
||||
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej.
|
||||
1. Cibuli osmahneme dokud nezačne hnědnout.
|
||||
1. Přidáme ocet a cukr.
|
||||
1. Přidáme marinované kuře a všechnu pastu.
|
||||
1. Snížíme plamen na poloviční a maso pomalu smažíme 3 – 5 minut.
|
||||
1. Přidáme rajčatové passato a opět povaříme dalších několik minut.
|
||||
1. Pokud se Vindaloo zdá být moc husté, můžeme přidat několik lžic vody.
|
||||
1. Přikryjeme pokličkou a dusíme dokud maso nezměkne.
|
||||
1. Jestli je Vindaloo tentokrát moc řídké, sundáme pokličku a necháme chvíli odpařit přebytečnou vodu.
|
||||
1. Pokud není Vindaloo dost pikantní, můžeme ho dohnat namletým chilli s trochou vody (viz tipy).
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Původně se používá ocet z kokosu (Goan coconut vinegar). Dá se ale použít i vinný nebo jiný druh octa.
|
||||
- Moje oblíbená kombinace chilli pro dochucení je 5:1 Chipotle a Carolina Reaper.
|
||||
- Barva a úroveň pikantnosti záleží na použitých papričkách.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user