Polévka, foto k pomazánce, tvarohová pomazánka
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 46s

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2025-05-22 19:41:46 +02:00
parent 2e4ec25d11
commit 3182322dd9
6 changed files with 118 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,41 @@
+++
title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí"
date = 2025-05-22
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 menší bochník"
time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30"
source = "Orion Domácí Potřeby.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda, vlažná | 200 ml
Droždí, sušené | 1/2 sáčku
Cukr, třtinový | 1 lžička
Olej, olivový | 2 lžíce
Mouka, špaldová hladká | 80 g
Mouka, hladká | 270 g
Sůl | 1 lžička
Kmín, mletý | 2 špetky
1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit.
1. K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy).
1. Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut.
1. Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou.
1. Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout.
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech.
1. Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý.
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši.
### Tipy
- Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp.
- Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 415 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 297 KiB

View File

@ -0,0 +1,33 @@
+++
title = "Tvarohová pomazánka s mrkví"
date = 2025-05-22
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
+++
Ingredience ||
-|-
Tvaroh, polotučný / odtučněný | 1 vanička
Mrkev | 1 větší kus
Parmezán, strouhaný | 1 ks
Pažitka, pokrájená | 1 lžíce
Česnek | 1 stroužek
Bylinky do pomazánky | 1 lžička
Sůl | ař 1/2 lžičky
1. Do mísy dáme tvaroh, nastrouhanou mrkev, parmezán, pažitku, česnek, bylinky a trochu soli.
1. Promícháme, dosolíme dle chuti a necháme chvíli odležet v lednici.
1. Podávat můžeme s čerstvým pečivem a zeleninou.
### Tipy
- Bylinky do pomazánky je koření od Sonnentoru a používám ho skoro na všechno - do pomazánek, posyp na čerstvý chléb s tvarohem nebo lučinou (nebo jen tak s máslem a solí), ozdoba na světlé polévkové krémy.
- Pokud máme doma sekáček, můžeme celu pomazánku mnohem rychleji zamíchat v něm. Díky tomu stačí mrkev nastrouhat jen nahrubo, sekáček se postará o zbytek. Pokud si nejste jisti, že váš sekáček zamíchá pomazánku na 100% perfektně, tak před posledním dosolením doporučuji vyndat nože (nebo přendat do misky) a promíchat stěrkou, aby se nestalo, že slaná část bude pod nožema dole a zbytek nahoře.

BIN
content/zeleny-krem/img.jpg Normal file

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 378 KiB

View File

@ -0,0 +1,44 @@
+++
title = "Zelený krém"
date = 2025-05-22
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "25"
+++
Ingredience ||
-|-
Máslo | 2 lžíce
Olej, olivový | 3 lžíce
Brokolice | 1 kus
Pórek | 1/2 ks
Brambora | 1 ks
Cibule | 1 větší kus
Česnek | 3 stroužky
Smetana | 250 ml
Vývar, zeleninový | 500 ml
Parmezán či bazalkové pesto | na ozdobu
1. Máslo a olej dáme do hrnce.
1. Brokolici a pórek omyjeme, osušíme a pokrájíme - brokolici na menší růžičky, pórek na středně silné půlkroužky.
1. Bramboru oloupeme (pokud je hezká tak nemusíme) a nakrájíme na menší kostičky.
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky.
1. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli, prolisovaný (nebo pokrájený) česnek, bramboru a opečeme. Česnek však nesmí začít hnědnout.
1. Poté přidáme pórek a brokolici a za občasného míchání opékáme asi 4 minuty.
1. Přilijeme vývar a smetanu (a případně trošku soli), promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, ztumíme výkon plotýnky a necháme pobublávat asi 15 minut.
1. Po uplynulé době by měla být zelenina měkká, pokud ne, jestě chvíli necháme pobublávat.
1. Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem.
1. Dle potřeby krém rozředíme vodou, případně dochutíme solí a naposledy promícháme.
1. Podávat můžeme posypané parmezánem, případně pokapané bazalkovým pestem.
### Tipy
- Pokud máte stolní sekáček, tak si můžete ušetčit práci a rozmixovat v něm cibuli, česnek a bramboru. Stejně se to na konci všechno rozmixuje, tak je jedno, jestli bude zelenina hezky nakrájená.
- Do tohoto krému můžete skrýt nehezkou a povadlou zeleninu, která má nejlepší chvíle za sebou či "unavené" brambory.