diff --git a/content/peceny-odpoledni-chlebik/index.md b/content/peceny-odpoledni-chlebik/index.md new file mode 100644 index 0000000..fd30cec --- /dev/null +++ b/content/peceny-odpoledni-chlebik/index.md @@ -0,0 +1,41 @@ ++++ +title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí" +date = 2025-05-22 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pečivo"] +tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "1 menší bochník" +time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30" +source = "Orion Domácí Potřeby.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Voda, vlažná | 200 ml +Droždí, sušené | 1/2 sáčku +Cukr, třtinový | 1 lžička +Olej, olivový | 2 lžíce +Mouka, špaldová hladká | 80 g +Mouka, hladká | 270 g +Sůl | 1 lžička +Kmín, mletý | 2 špetky + +1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit. +1. K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy). +1. Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut. +1. Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou. +1. Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout. +1. Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech. +1. Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý. +1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši. + + +### Tipy + +- Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp. +- Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle. diff --git a/content/pomazanka-z-ricotty-a-susenych-rajcat/img.jpg b/content/pomazanka-z-ricotty-a-susenych-rajcat/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..e907a9e Binary files /dev/null and b/content/pomazanka-z-ricotty-a-susenych-rajcat/img.jpg differ diff --git a/content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/img.jpg b/content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..bb2ee2a Binary files /dev/null and b/content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/img.jpg differ diff --git a/content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/index.md b/content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/index.md new file mode 100644 index 0000000..e01516e --- /dev/null +++ b/content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Tvarohová pomazánka s mrkví" +date = 2025-05-22 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "15" ++++ + +Ingredience || +-|- +Tvaroh, polotučný / odtučněný | 1 vanička +Mrkev | 1 větší kus +Parmezán, strouhaný | 1 ks +Pažitka, pokrájená | 1 lžíce +Česnek | 1 stroužek +Bylinky do pomazánky | 1 lžička +Sůl | ař 1/2 lžičky + +1. Do mísy dáme tvaroh, nastrouhanou mrkev, parmezán, pažitku, česnek, bylinky a trochu soli. +1. Promícháme, dosolíme dle chuti a necháme chvíli odležet v lednici. +1. Podávat můžeme s čerstvým pečivem a zeleninou. + +### Tipy + +- Bylinky do pomazánky je koření od Sonnentoru a používám ho skoro na všechno - do pomazánek, posyp na čerstvý chléb s tvarohem nebo lučinou (nebo jen tak s máslem a solí), ozdoba na světlé polévkové krémy. +- Pokud máme doma sekáček, můžeme celu pomazánku mnohem rychleji zamíchat v něm. Díky tomu stačí mrkev nastrouhat jen nahrubo, sekáček se postará o zbytek. Pokud si nejste jisti, že váš sekáček zamíchá pomazánku na 100% perfektně, tak před posledním dosolením doporučuji vyndat nože (nebo přendat do misky) a promíchat stěrkou, aby se nestalo, že slaná část bude pod nožema dole a zbytek nahoře. diff --git a/content/zeleny-krem/img.jpg b/content/zeleny-krem/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..fb9ced4 Binary files /dev/null and b/content/zeleny-krem/img.jpg differ diff --git a/content/zeleny-krem/index.md b/content/zeleny-krem/index.md new file mode 100644 index 0000000..f1ea7bb --- /dev/null +++ b/content/zeleny-krem/index.md @@ -0,0 +1,44 @@ ++++ +title = "Zelený krém" +date = 2025-05-22 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "25" ++++ + +Ingredience || +-|- +Máslo | 2 lžíce +Olej, olivový | 3 lžíce +Brokolice | 1 kus +Pórek | 1/2 ks +Brambora | 1 ks +Cibule | 1 větší kus +Česnek | 3 stroužky +Smetana | 250 ml +Vývar, zeleninový | 500 ml +Parmezán či bazalkové pesto | na ozdobu + +1. Máslo a olej dáme do hrnce. +1. Brokolici a pórek omyjeme, osušíme a pokrájíme - brokolici na menší růžičky, pórek na středně silné půlkroužky. +1. Bramboru oloupeme (pokud je hezká tak nemusíme) a nakrájíme na menší kostičky. +1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky. +1. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli, prolisovaný (nebo pokrájený) česnek, bramboru a opečeme. Česnek však nesmí začít hnědnout. +1. Poté přidáme pórek a brokolici a za občasného míchání opékáme asi 4 minuty. +1. Přilijeme vývar a smetanu (a případně trošku soli), promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, ztumíme výkon plotýnky a necháme pobublávat asi 15 minut. +1. Po uplynulé době by měla být zelenina měkká, pokud ne, jestě chvíli necháme pobublávat. +1. Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem. +1. Dle potřeby krém rozředíme vodou, případně dochutíme solí a naposledy promícháme. +1. Podávat můžeme posypané parmezánem, případně pokapané bazalkovým pestem. + +### Tipy + +- Pokud máte stolní sekáček, tak si můžete ušetčit práci a rozmixovat v něm cibuli, česnek a bramboru. Stejně se to na konci všechno rozmixuje, tak je jedno, jestli bude zelenina hezky nakrájená. +- Do tohoto krému můžete skrýt nehezkou a povadlou zeleninu, která má nejlepší chvíle za sebou či "unavené" brambory.