Polévka, foto k pomazánce, tvarohová pomazánka
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 46s
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 46s
This commit is contained in:
parent
2e4ec25d11
commit
3182322dd9
41
content/peceny-odpoledni-chlebik/index.md
Normal file
41
content/peceny-odpoledni-chlebik/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,41 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí"
|
||||||
|
date = 2025-05-22
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["pečivo"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "1 menší bochník"
|
||||||
|
time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30"
|
||||||
|
source = "Orion Domácí Potřeby.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Voda, vlažná | 200 ml
|
||||||
|
Droždí, sušené | 1/2 sáčku
|
||||||
|
Cukr, třtinový | 1 lžička
|
||||||
|
Olej, olivový | 2 lžíce
|
||||||
|
Mouka, špaldová hladká | 80 g
|
||||||
|
Mouka, hladká | 270 g
|
||||||
|
Sůl | 1 lžička
|
||||||
|
Kmín, mletý | 2 špetky
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit.
|
||||||
|
1. K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy).
|
||||||
|
1. Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut.
|
||||||
|
1. Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou.
|
||||||
|
1. Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout.
|
||||||
|
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech.
|
||||||
|
1. Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý.
|
||||||
|
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši.
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp.
|
||||||
|
- Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle.
|
BIN
content/pomazanka-z-ricotty-a-susenych-rajcat/img.jpg
Normal file
BIN
content/pomazanka-z-ricotty-a-susenych-rajcat/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 415 KiB |
BIN
content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/img.jpg
Normal file
BIN
content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 297 KiB |
33
content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/index.md
Normal file
33
content/tvarohova-pomazanka-s-mrkvi/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,33 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Tvarohová pomazánka s mrkví"
|
||||||
|
date = 2025-05-22
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["pomazánky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "15"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Tvaroh, polotučný / odtučněný | 1 vanička
|
||||||
|
Mrkev | 1 větší kus
|
||||||
|
Parmezán, strouhaný | 1 ks
|
||||||
|
Pažitka, pokrájená | 1 lžíce
|
||||||
|
Česnek | 1 stroužek
|
||||||
|
Bylinky do pomazánky | 1 lžička
|
||||||
|
Sůl | ař 1/2 lžičky
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Do mísy dáme tvaroh, nastrouhanou mrkev, parmezán, pažitku, česnek, bylinky a trochu soli.
|
||||||
|
1. Promícháme, dosolíme dle chuti a necháme chvíli odležet v lednici.
|
||||||
|
1. Podávat můžeme s čerstvým pečivem a zeleninou.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Bylinky do pomazánky je koření od Sonnentoru a používám ho skoro na všechno - do pomazánek, posyp na čerstvý chléb s tvarohem nebo lučinou (nebo jen tak s máslem a solí), ozdoba na světlé polévkové krémy.
|
||||||
|
- Pokud máme doma sekáček, můžeme celu pomazánku mnohem rychleji zamíchat v něm. Díky tomu stačí mrkev nastrouhat jen nahrubo, sekáček se postará o zbytek. Pokud si nejste jisti, že váš sekáček zamíchá pomazánku na 100% perfektně, tak před posledním dosolením doporučuji vyndat nože (nebo přendat do misky) a promíchat stěrkou, aby se nestalo, že slaná část bude pod nožema dole a zbytek nahoře.
|
BIN
content/zeleny-krem/img.jpg
Normal file
BIN
content/zeleny-krem/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 378 KiB |
44
content/zeleny-krem/index.md
Normal file
44
content/zeleny-krem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,44 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Zelený krém"
|
||||||
|
date = 2025-05-22
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "25"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Máslo | 2 lžíce
|
||||||
|
Olej, olivový | 3 lžíce
|
||||||
|
Brokolice | 1 kus
|
||||||
|
Pórek | 1/2 ks
|
||||||
|
Brambora | 1 ks
|
||||||
|
Cibule | 1 větší kus
|
||||||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||||||
|
Smetana | 250 ml
|
||||||
|
Vývar, zeleninový | 500 ml
|
||||||
|
Parmezán či bazalkové pesto | na ozdobu
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Máslo a olej dáme do hrnce.
|
||||||
|
1. Brokolici a pórek omyjeme, osušíme a pokrájíme - brokolici na menší růžičky, pórek na středně silné půlkroužky.
|
||||||
|
1. Bramboru oloupeme (pokud je hezká tak nemusíme) a nakrájíme na menší kostičky.
|
||||||
|
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky.
|
||||||
|
1. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli, prolisovaný (nebo pokrájený) česnek, bramboru a opečeme. Česnek však nesmí začít hnědnout.
|
||||||
|
1. Poté přidáme pórek a brokolici a za občasného míchání opékáme asi 4 minuty.
|
||||||
|
1. Přilijeme vývar a smetanu (a případně trošku soli), promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, ztumíme výkon plotýnky a necháme pobublávat asi 15 minut.
|
||||||
|
1. Po uplynulé době by měla být zelenina měkká, pokud ne, jestě chvíli necháme pobublávat.
|
||||||
|
1. Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem.
|
||||||
|
1. Dle potřeby krém rozředíme vodou, případně dochutíme solí a naposledy promícháme.
|
||||||
|
1. Podávat můžeme posypané parmezánem, případně pokapané bazalkovým pestem.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Pokud máte stolní sekáček, tak si můžete ušetčit práci a rozmixovat v něm cibuli, česnek a bramboru. Stejně se to na konci všechno rozmixuje, tak je jedno, jestli bude zelenina hezky nakrájená.
|
||||||
|
- Do tohoto krému můžete skrýt nehezkou a povadlou zeleninu, která má nejlepší chvíle za sebou či "unavené" brambory.
|
Loading…
x
Reference in New Issue
Block a user