Nové low carb recepty
continuous-integration/drone/push Build is passing Details

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-01-02 18:22:43 +01:00
parent d5e488288f
commit 0b461af7bb
2 changed files with 100 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,63 @@
+++
title = "Asijské tofu a zeleninové nudle"
date = 2023-01-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Marinované tofu ||
-|-
Tofu | 400 g
Zázvor, čerstvý | 2 cm
Česnek | 2 stroužky
Sojová omáčka | 4 lžíce
Sezamový olej | 2 lžíce
Sůl | 1 špetka
Zeleninové nudle ||
-|-
Arašídy | 30 g
Cuketa | 250 g
Mrkev | 250 g
Petržel, kořen | 250 g
Hráškové lusky mladé | 100 g
Chilli paprička | 1/2 kusu
Koriandr | 8 snítek
Limetková šťáva | z 1 kusu
Sezamový olej | 4 lžíce
Sójová omáčka | 2 lžíce
### Tofu
1. Tofu vyjmeme z obalu a zabalíme do kuchyňské utěrky, aby vytáhla co nejvíce vody. Ideálně tofu ještě zatížíme.
1. Mezitím do misky, do které pak tofu naložíme, nastrouháme najemno zázvor, prolisujeme česnek a přilijeme sójovou omáčku a sezamový olej. Ochutnáme, a pokud chceme, můžeme trošku osolit. Marinádu promícháme.
1. Tofu vybalíme z utěrky a pokrájíme na plátky nebo kostičky.
1. Do marinády nasypeme tofu, promícháme, přikryjeme třeba potravinovou fólií a necháme zatím uležet. Tento krok klidně můžeme udělat i večer před vařením a tofu do sebe přes noc krásně natáhne všechny chutě.
### Zeleninové nudle
1. Arašídy nasucho opražíme na větší pánvi. Poté je pokrájíme nadrobno a můžeme je rovnou nasypat do nějaké malé servírovací mističky a připravit na jídelní stůl. Pánev nemusíme uklízet, využijem ji později.
1. Cuketu omyjeme, také odkrojíme konce a pomocí spirálového kráječe nastrouháme na tenké nudle. V případě potřeby můžeme nudle uprostřed překrojit, aby nebyly tak dlouhé. Poté nudle osolíme, promícháme a necháme zatím odležet.
1. Mrkev a petržel oloupeme, odkrojíme konce a opět použijeme spirálový kráječ.
1. Hráškové lusky očístíme, vhodíme do slané vroucí vody a chvilku povaříme. Poté scedíme a ihned zchladíme studenou vodou. Necháme okapat, osušíme a můžeme pokrájet na poloviny.
1. Chilli papričku omyjeme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky.
1. Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
1. Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme.
1. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty.
1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opíkáme ze všech stran.
1. Do pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
1. Přidáme koriandrové listy, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
1. Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy.
### Tipy
- Pokud nemáme spirálový kráječ, můžeme zeleninu nakrájet loupákem na brambory na tenké dlouhé pruhy a ty poté rozkrájet na nudle.
- Namísto čerstvého hrášku můžeme použít mražené fazolové lusky. Postupujeme stejně.

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = ""
date = 2022-01-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "salát", "snadné"]
[extra]
portions = "6"
time = "15 min + uležení 60"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Zelí bílé | 1 menší hlávka
Šalotka | 1 ks
Mrkev | 2 středně velké kusy
Jogurt, bílý | 150 g
Majonéza | 50 g
Šťáva z citronu | z 1/2 kusu
Jablečný ocet | 1 lžíce
Cukr, třtinový | 1 lžíce
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
1. Ze zelí oloupeme vrchní nehezké listy a hlávku nakrouháme na tenké nudličky. To můžeme klasicky nožem, anebo to jde skvěle škrabkou na brambory. Zelí vložíme do velké mísy.
1. Šalotku oloupeme a najemno nakrájíme. Přidáme k zelí.
1. Mrkve oškrabeme a nastrouháme nahrubo do připravené mísy.
1. V malé mističce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, ocet, cukr a dle chuti osolímea opepříme.
1. Zálivku nalijeme do mísy a pořádně přomícháme, případně ještě dosolíme či dopepříme.
1. Uložíme na 1 hodinu do chladu, aby se chutě propojili a zelí zkřehlo.
1. Asi 15 minut před pdáváním přendáme mísu do pokojové teploty, aby coleslaw nebyl příliš studený.
1. Podáváme jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako hlavní jídlo například k večeři s plátkem opečeného chleba.