From 0b461af7bb7ad8e094570d0613bbc9b2a82b0e98 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: =?UTF-8?q?Terezka=20Tich=C3=A1?= Date: Mon, 2 Jan 2023 18:22:43 +0100 Subject: [PATCH] =?UTF-8?q?Nov=C3=A9=20low=20carb=20recepty?= MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit --- .../asijske-tofu-a-zeleninove-nudle/index.md | 63 +++++++++++++++++++ content/coleslaw-s-jogurtem/index.md | 37 +++++++++++ 2 files changed, 100 insertions(+) create mode 100644 content/asijske-tofu-a-zeleninove-nudle/index.md create mode 100644 content/coleslaw-s-jogurtem/index.md diff --git a/content/asijske-tofu-a-zeleninove-nudle/index.md b/content/asijske-tofu-a-zeleninove-nudle/index.md new file mode 100644 index 0000000..6298db3 --- /dev/null +++ b/content/asijske-tofu-a-zeleninove-nudle/index.md @@ -0,0 +1,63 @@ ++++ +title = "Asijské tofu a zeleninové nudle" +date = 2023-01-02 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "45" +source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" ++++ + +Marinované tofu || +-|- +Tofu | 400 g +Zázvor, čerstvý | 2 cm +Česnek | 2 stroužky +Sojová omáčka | 4 lžíce +Sezamový olej | 2 lžíce +Sůl | 1 špetka + +Zeleninové nudle || +-|- +Arašídy | 30 g +Cuketa | 250 g +Mrkev | 250 g +Petržel, kořen | 250 g +Hráškové lusky mladé | 100 g +Chilli paprička | 1/2 kusu +Koriandr | 8 snítek +Limetková šťáva | z 1 kusu +Sezamový olej | 4 lžíce +Sójová omáčka | 2 lžíce + +### Tofu +1. Tofu vyjmeme z obalu a zabalíme do kuchyňské utěrky, aby vytáhla co nejvíce vody. Ideálně tofu ještě zatížíme. +1. Mezitím do misky, do které pak tofu naložíme, nastrouháme najemno zázvor, prolisujeme česnek a přilijeme sójovou omáčku a sezamový olej. Ochutnáme, a pokud chceme, můžeme trošku osolit. Marinádu promícháme. +1. Tofu vybalíme z utěrky a pokrájíme na plátky nebo kostičky. +1. Do marinády nasypeme tofu, promícháme, přikryjeme třeba potravinovou fólií a necháme zatím uležet. Tento krok klidně můžeme udělat i večer před vařením a tofu do sebe přes noc krásně natáhne všechny chutě. + +### Zeleninové nudle +1. Arašídy nasucho opražíme na větší pánvi. Poté je pokrájíme nadrobno a můžeme je rovnou nasypat do nějaké malé servírovací mističky a připravit na jídelní stůl. Pánev nemusíme uklízet, využijem ji později. +1. Cuketu omyjeme, také odkrojíme konce a pomocí spirálového kráječe nastrouháme na tenké nudle. V případě potřeby můžeme nudle uprostřed překrojit, aby nebyly tak dlouhé. Poté nudle osolíme, promícháme a necháme zatím odležet. +1. Mrkev a petržel oloupeme, odkrojíme konce a opět použijeme spirálový kráječ. +1. Hráškové lusky očístíme, vhodíme do slané vroucí vody a chvilku povaříme. Poté scedíme a ihned zchladíme studenou vodou. Necháme okapat, osušíme a můžeme pokrájet na poloviny. +1. Chilli papričku omyjeme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky. +1. Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno. +1. Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme. +1. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty. +1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opíkáme ze všech stran. +1. Do pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku. +1. Přidáme koriandrové listy, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé. +1. Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy. + + +### Tipy + +- Pokud nemáme spirálový kráječ, můžeme zeleninu nakrájet loupákem na brambory na tenké dlouhé pruhy a ty poté rozkrájet na nudle. +- Namísto čerstvého hrášku můžeme použít mražené fazolové lusky. Postupujeme stejně. \ No newline at end of file diff --git a/content/coleslaw-s-jogurtem/index.md b/content/coleslaw-s-jogurtem/index.md new file mode 100644 index 0000000..baf9374 --- /dev/null +++ b/content/coleslaw-s-jogurtem/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "" +date = 2022-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina", "přílohy"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "salát", "snadné"] + + +[extra] +portions = "6" +time = "15 min + uležení 60" +source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" ++++ + +Ingredience || +-|- +Zelí bílé | 1 menší hlávka +Šalotka | 1 ks +Mrkev | 2 středně velké kusy +Jogurt, bílý | 150 g +Majonéza | 50 g +Šťáva z citronu | z 1/2 kusu +Jablečný ocet | 1 lžíce +Cukr, třtinový | 1 lžíce +Sůl | +Pepř, čerstvě mletý | + +1. Ze zelí oloupeme vrchní nehezké listy a hlávku nakrouháme na tenké nudličky. To můžeme klasicky nožem, anebo to jde skvěle škrabkou na brambory. Zelí vložíme do velké mísy. +1. Šalotku oloupeme a najemno nakrájíme. Přidáme k zelí. +1. Mrkve oškrabeme a nastrouháme nahrubo do připravené mísy. +1. V malé mističce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, ocet, cukr a dle chuti osolímea opepříme. +1. Zálivku nalijeme do mísy a pořádně přomícháme, případně ještě dosolíme či dopepříme. +1. Uložíme na 1 hodinu do chladu, aby se chutě propojili a zelí zkřehlo. +1. Asi 15 minut před pdáváním přendáme mísu do pokojové teploty, aby coleslaw nebyl příliš studený. +1. Podáváme jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako hlavní jídlo například k večeři s plátkem opečeného chleba. \ No newline at end of file