43 lines
1.6 KiB
Markdown
43 lines
1.6 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Chléb s droždím a zakysanou smetanou"
|
||
|
date = 2022-09-11
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["pečivo"]
|
||
|
tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "1 bochník "
|
||
|
time = "160"
|
||
|
source = "časopis Gurmet"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Voda, vlažná | 200 ml
|
||
|
Čerstvé droždí | 42 g
|
||
|
Cukr | 1 lžička
|
||
|
Žitná chlebová mouka | 205 g
|
||
|
Celozrnná pšeničná mouka | 100 g
|
||
|
Hladká pšeničná mouka | 200 g
|
||
|
Sůl | 1 lžička
|
||
|
Kmín, mletý | 1-2 lžičky
|
||
|
Balsamikový ocet | 1 lžíce
|
||
|
Zakysaná smetana | 150 g
|
||
|
|
||
|
1. V míse smícháme vodu, droždí, cukr a necháme 15 minut stranou.
|
||
|
1. V menší míse si smícháme mouky, sůl a kmín.
|
||
|
1. Když je kvásek vzešlý, přisypeme k němu tuto sypkou směs, balzamiko a zakysanou smetanu.
|
||
|
1. Těsto hněteme tak dlouho, až nám vznikne pěkné hladké těsto. Necháme ho v míse, tu přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout 40 minut.
|
||
|
1. Poté znovu těsto prohněteme a dáme kynout ještě na 30 minut.
|
||
|
1. Mezitím si připravíme dlouhou oválnou formu nebo srnčí hřbet a vysypeme ho formou.
|
||
|
1. Z těsta vytvoříme oválnýá bochánek a vložíme do formy. Nařízneme mělkým řezem a necháme ještě 30 minut kynout.
|
||
|
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a na dno si vložíme misku nebo plech s vodou.
|
||
|
1. Chléb ve formě vložíme do trouby na 15 minut.
|
||
|
1. Poté troubu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Pokud nemáme podlouhlou formu nebo srnčí hřbet, nevadí. Jen se chléb trochu rozplácne. A před pečením ho nařízneme velmi lehce a určitě ne hluboko.
|