+++ title = "Chléb s droždím a zakysanou smetanou" date = 2022-09-11 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "snadné"] [extra] portions = "1 bochník " time = "160" source = "časopis Gurmet" +++ Ingredience || -|- Voda, vlažná | 200 ml Čerstvé droždí | 42 g Cukr | 1 lžička Žitná chlebová mouka | 205 g Celozrnná pšeničná mouka | 100 g Hladká pšeničná mouka | 200 g Sůl | 1 lžička Kmín, mletý | 1-2 lžičky Balsamikový ocet | 1 lžíce Zakysaná smetana | 150 g 1. V míse smícháme vodu, droždí, cukr a necháme 15 minut stranou. 1. V menší míse si smícháme mouky, sůl a kmín. 1. Když je kvásek vzešlý, přisypeme k němu tuto sypkou směs, balzamiko a zakysanou smetanu. 1. Těsto hněteme tak dlouho, až nám vznikne pěkné hladké těsto. Necháme ho v míse, tu přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout 40 minut. 1. Poté znovu těsto prohněteme a dáme kynout ještě na 30 minut. 1. Mezitím si připravíme dlouhou oválnou formu nebo srnčí hřbet a vysypeme ho formou. 1. Z těsta vytvoříme oválnýá bochánek a vložíme do formy. Nařízneme mělkým řezem a necháme ještě 30 minut kynout. 1. Troubu si předehřejeme na 200°C a na dno si vložíme misku nebo plech s vodou. 1. Chléb ve formě vložíme do trouby na 15 minut. 1. Poté troubu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut. ### Tipy - Pokud nemáme podlouhlou formu nebo srnčí hřbet, nevadí. Jen se chléb trochu rozplácne. A před pečením ho nařízneme velmi lehce a určitě ne hluboko.