receptty.org/content/vajickova-tlacenka/index.md

37 lines
1.6 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2020-02-01 18:46:39 +01:00
+++
title = "Vajíčková tlačenka"
date = 2020-01-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
2021-04-03 11:22:25 +02:00
kategorie = ["zelenina", "maso"]
2020-02-02 10:56:40 +01:00
tagy = ["bezlepkové", "snadné", "rychlé"]
2020-02-01 18:46:39 +01:00
[extra]
portions = "10"
time = "150"
+++
Ingredience ||
-|-
2021-01-28 18:05:09 +01:00
Moravanka | 1 sklenice
2020-02-01 18:46:39 +01:00
Cibule | 1 ks
Měkký šunkový salám | 200 g
2021-01-28 18:05:09 +01:00
Uvařená vejce | 6 ks
2022-04-20 18:35:45 +02:00
Majonéza | 250 g
2020-02-01 18:46:39 +01:00
Bujon | 1 kostka
2021-01-28 18:05:09 +01:00
Želatina na vaječnou tlačenku | 1 sáček
2020-02-01 18:46:39 +01:00
2022-04-20 18:35:45 +02:00
1. Sterilizovanou zeleninu Moravanku přecedíme. Scezený nálev dáme stranou a dolejeme tolika vody, aby měl objem 300 ml.
2021-01-28 18:05:09 +01:00
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak i šunkáček a vejce.
2020-02-01 18:46:39 +01:00
1. Pokrájíme i scezenou zeleninu na malé kousky.
1. Všechny pokrájené suroviny vsypeme do velké mísy, přidáme majonézu a pořádně promícháme.
2022-04-20 18:35:45 +02:00
1. Připravíme si formu - vhodný je například srnční hřbet. Vyložíme ho potravinovou fólií, ať máme jistotu, že tlačenka půjde dobře vyklepnout.
2021-01-28 18:05:09 +01:00
1. Ve 150 ml uvařené vody rozpustíme bujon. Za stálého míchání přisypeme balíček želatiny - většinou není potřeba povařit, v opačném případě postupujeme dle návodu na obalu.
2022-04-20 18:35:45 +02:00
1. Přidáme zbytek nálevu s vodou, promícháme a přidáme do směsi v míse. Opět vše zamícháme a vlijeme do formy.
2021-01-28 18:05:09 +01:00
1. Takto necháme ztuhnout v lednici aspoň 2 hodiny.
1. Vyklepneme na podlouhlý tác, krájíme na plátky a podáváme s pečivem. Zbytek vajíčkové tlačenky uchováváme v chladu.
### Tipy
- Cibuli můžeme zvolit jakoukoli - bílou, červenou, jarní nebo třeba šalotku.
- Pokud máme sýr, můžeme ho přidat nakrájený na kostičky.