forked from em/receptty.org
90 lines
4.3 KiB
Markdown
90 lines
4.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně"
|
|
date = 2021-05-16
|
|
author = "Terezka, Emil"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "300"
|
|
source = "KuchařkaProDceru.cz"
|
|
source_url = "https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/"
|
|
+++
|
|
|
|
### Příprava masa
|
|
|
|
Pečené maso ||
|
|
-|-
|
|
Hovězí zadní (kýta) | ~800 g
|
|
Špek | ~100 g
|
|
|
|
1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
|
|
1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
|
|
1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
|
|
1. Přečnívající konce špeku odřízneme.
|
|
1. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
|
|
1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
|
|
1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran.
|
|
1. Opečené maso přendáme do pekáčku.
|
|
|
|
### Zelenina
|
|
|
|
Zelenina ||
|
|
-|-
|
|
Cibule | 2 ks
|
|
Mrkev | 2-3 ks
|
|
Celer | 1/2 ks
|
|
Petržel | 1-2 ks
|
|
Máslo | 2 lžíce
|
|
Sádlo | 2 lžíce
|
|
Cukr | 3 lžíce
|
|
Ocet | 2-3 lžíce
|
|
Hořčice | 1 lžíce
|
|
Hovězí vývar | 500 ml
|
|
Černý pepř | 5 kuliček
|
|
Nové koření | 5 kuliček
|
|
Bobkový list | 1 ks
|
|
|
|
1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat).
|
|
1. Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
|
|
1. Do výpeku z masa nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
|
|
1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
|
|
1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
|
|
1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
|
|
1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
|
|
1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu.
|
|
1. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
|
|
1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h) při 180 stupních.
|
|
1. Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
|
|
1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
|
|
|
|
### Příprava omáčky
|
|
|
|
Omáčka ||
|
|
-|-
|
|
Máslo | 25 g
|
|
Hladká mouka | 25 g
|
|
Citronová šťáva | z 1/2 ks
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
Smetana ke šlehání | 200 ml
|
|
|
|
1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou.
|
|
1. Zeleninu propasírujeme do misky.
|
|
1. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.
|
|
1. K máslu přisypeme mouku a metličkou vymícháme hladkou jíšku. Chvíli smažíme, aby byla světle hnědá.
|
|
1. Přilijeme asi polovinu scezené šťávy a metličkou rozmícháme dohladka. Poté přilijeme zbytek šťávy, přidáme propasírovanou zeleninu a zamícháme. Za občasného mícháme vaříme 20 minut.
|
|
1. Omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
|
|
1. Úplně na závěr přilijeme smetanu. Již nevaříme, pouze zahřejeme (nechceme, aby se nám smetana v omáčce srazila).
|
|
1. Maso vyndáme z trouby, zbavíme ho provázků a nakrájíme na tenčí plátky.
|
|
1. Na talíř nalijeme trochu omáčky, položíme do něj plátek masa a jako příloha se nejvíce hodí několik plátků knedlíku. Ozdobit můžeme plátkem šlehačkou a plátkem citronu nebo lžičkou sladkých brusinek.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Vyzkoušeno i s kořenovou zeleninou na svíčkovou (mraženou).
|
|
- Pokud zpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší vyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka. Počítejme však s tím, že omáčka bude mnohem hustší, jelikož v ní zůstane všechna vláknina ze zeleniny. Nejspíše zhostne dále i po rozležení, takže případně počítejme s lehkým naředěním uleželé omáčky.
|