forked from em/receptty.org
47 lines
3.0 KiB
Markdown
47 lines
3.0 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Vaječný likér"
|
|
date = 2023-11-06
|
|
author = "pdostal"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["nápoje"]
|
|
tagy = ["alkohol"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "1 lahev"
|
|
time = "30"
|
|
source = "Cuketka.cz"
|
|
source_url = "https://recepty.cuketka.cz/vajecny-liker-konak-eggnog/"
|
|
+++
|
|
|
|
Postup je docela jednoduchý, ale jen je potřeba si dát pozor ve finální fázi, kdy se likér tepelně upravuje. Je potřeba postupovat pomalu a na mírném plameni.
|
|
|
|
Pokud budete zbrklí, nebo přestřelíte koncovou teplotu, tak se žloutky srazí a krém se zdrcne. Já vám ale věřím, že to zvládnete. Jsem navíc přesvědčený, že to tady za tu námahu opravdu stojí!
|
|
|
|
Žloutkový krém houstne v teplotním rozmezí od 70 do 85 °C. Čím vyšší teplota, tím je krém hustší. Do likéru vám bude stačit se trefit někam mezi 75 až 80 °C.
|
|
|
|
Pokud nemáte teploměr, vůbec se tím nestresujte a orientujte se jen podle hustoty krému. V momentě, kdy krém ulpívá na lžíci a při fouknutí na ni dělá pěkné vlnky, máte hotovo.
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
vaječné žloutky | 6
|
|
tuzemák (nebo něco jiného dobrého) | 250 ml
|
|
kondenzované mléko (9 % tuku, neslazené) | 100 ml
|
|
smetana (30 % tuku) | 250 ml
|
|
moučkový cukr | 200g
|
|
vanilkový cukr | 10g
|
|
|
|
Můžete použít i vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk. Pokud použijete vanilkový lusk, přidejte ho v úvodní fázi, kde se zahřívá smetana s mlékem. Před přidáním do žloutků pak sceďte přes jemné sítko.
|
|
|
|
1. Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte.
|
|
2. Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a poté už s větší energii vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy.
|
|
3. Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírným plamen.
|
|
4. Za stálého míchání, při kterém vařečkou nebo stěrkou projedete celé dno nádoby, pomalu přiveďte krém ke zhoustnutí při teplotě okolo 75 až 80 °C. Zabere to 5 až 10 minut, podle typu nádoby a teploty ploténky.
|
|
5. Ihned jak bude krém hustý, stáhněte z plamene a dále míchejte. Můžete si i připravit nádobu s ledovou vodou, do které hrnec s krémem ihned ponoříte. Do krému přidejte rum a promíchejte. Pokud máte v likéru nějaké malé hrudky, přeceďte ho skrz jemné sítko. Naplňte do nádob a uskladněte v lednici.
|
|
|
|
Pokud se bojíte, můžete finální krok udělat ve vodní lázni. Připravíte si větší hrnce s trochou vody na dně, do něj vsadíte rendlík nebo mísu a v něm mícháte krém do zhoustnutí. Druhá možnost je pojistit se proti zdrcnutí přidáním 2 lžiček škrobu ke žloutkům s cukrem.
|
|
|
|
Co dělat, když je likér po vychlazení příliš hustý? Může se to stát, pokud krém uděláte na vyšší teplotu. Řešení je jednoduché -- likér stačí naředit rumem navíc, dokud nebude zase pěkně tekutý.
|
|
|