forked from em/receptty.org
2.0 KiB
2.0 KiB
+++ title = "Krémové cuketové špagety se sušenými rajčátky" date = 2023-08-06 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "2" time = "20" +++
Ingredience | |
---|---|
Cuketa | 500 g |
Šalotka | 1 ks |
Česnek | 3 stroužky |
Cherry rajčátka | 100 g |
Bazalka | 6 listů |
Olivový olej | 2 lžíce |
Sušená rajčata, krájená | 6 lžiček |
Sůl | |
Pepř, čerstvě mletý | |
Koření Aglio Peperoncini | 1 lžička |
Smetana ke šlehání | 130 ml |
- Cuketu omyjeme, osušíme a pomocí spiralizéru z ní uděláme dlouhé tenké nudle. Ty v půlce překrojíme, posypeme solí a promícháme. Zatím dáme stranou.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtkroužky, česnek oloupeme a nakrájíme na půlplátky.
- Cherry rajčátka omyjeme, osušíme a překrájíme na čtvrtiny.
- Bazalku omyjeme, osušíme a pokrájíme na drobné proužky.
- V pánvi rozehřejeme olej a vsypeme cibuli s česnekem. Na středním plameni opékáme 2-3 minuty.
- Přisypeme cherry rajčátka, osolíme, opepříme, přisypeme koření Aglio Peperoncini, promícháme a necháme opékat.
- Mezitím cuketové nudle propláchneme studenou vodou, lehce vyždímáme a osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou.
- Cuketové špagety vložíme do pánve a promícháme.
- Do směsi nalijeme smetanu, mícháme a necháme trochu zhoustnout (konzistence omáčky záleží na kuchaři, pokud by už byla příliš hustá, můžeme přilít ještě trochu smetany).
- Ochutnáme, případně ještě dochutíme, přisypeme bazalkou a naposledy promícháme.
- Podáváme posypané parmezánem a ozdobené bazalkou.
Tipy
- Pokud nemáte spiralizér, můžete cuketu nakrájet na tenké plátky a ty překrájet na špagety. Pak ale počítejte s delší dobou přípravy.
- Koření Aglio Peperoncini, které je použito v receptu, se skládá z cibule, česneku, papriky, pepře, petržele, oregána, chilli a soli max. 16%.