forked from em/receptty.org
1.9 KiB
1.9 KiB
+++ title = "Zelený krém" date = 2025-05-22 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4" time = "25" +++
Ingredience | |
---|---|
Máslo | 2 lžíce |
Olej, olivový | 3 lžíce |
Brokolice | 1 kus |
Pórek | 1/2 ks |
Brambora | 1 ks |
Cibule | 1 větší kus |
Česnek | 3 stroužky |
Smetana | 250 ml |
Vývar, zeleninový | 500 ml |
Parmezán či bazalkové pesto | na ozdobu |
- Máslo a olej dáme do hrnce.
- Brokolici a pórek omyjeme, osušíme a pokrájíme - brokolici na menší růžičky, pórek na středně silné půlkroužky.
- Bramboru oloupeme (pokud je hezká tak nemusíme) a nakrájíme na menší kostičky.
- Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli, prolisovaný (nebo pokrájený) česnek, bramboru a opečeme. Česnek však nesmí začít hnědnout.
- Poté přidáme pórek a brokolici a za občasného míchání opékáme asi 4 minuty.
- Přilijeme vývar a smetanu (a případně trošku soli), promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, ztumíme výkon plotýnky a necháme pobublávat asi 15 minut.
- Po uplynulé době by měla být zelenina měkká, pokud ne, jestě chvíli necháme pobublávat.
- Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Dle potřeby krém rozředíme vodou, případně dochutíme solí a naposledy promícháme.
- Podávat můžeme posypané parmezánem, případně pokapané bazalkovým pestem.
Tipy
- Pokud máte stolní sekáček, tak si můžete ušetčit práci a rozmixovat v něm cibuli, česnek a bramboru. Stejně se to na konci všechno rozmixuje, tak je jedno, jestli bude zelenina hezky nakrájená.
- Do tohoto krému můžete skrýt nehezkou a povadlou zeleninu, která má nejlepší chvíle za sebou či "unavené" brambory.