2.0 KiB

+++ title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí" date = 2025-05-22 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "1 menší bochník" time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30" source = "Orion Domácí Potřeby.cz" +++

Ingredience
Voda, vlažná 200 ml
Droždí, sušené 1/2 sáčku
Cukr, třtinový 1 lžička
Olej, olivový 2 lžíce
Mouka, špaldová hladká 80 g
Mouka, hladká 270 g
Sůl 1 lžička
Kmín, mletý 2 špetky
  1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit.
  2. K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy).
  3. Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut.
  4. Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou.
  5. Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout.
  6. Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech.
  7. Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý.
  8. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši.

Tipy

  • Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp.
  • Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle.