forked from em/receptty.org
2.0 KiB
2.0 KiB
+++ title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí" date = 2025-05-22 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "1 menší bochník" time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30" source = "Orion Domácí Potřeby.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Voda, vlažná | 200 ml |
Droždí, sušené | 1/2 sáčku |
Cukr, třtinový | 1 lžička |
Olej, olivový | 2 lžíce |
Mouka, špaldová hladká | 80 g |
Mouka, hladká | 270 g |
Sůl | 1 lžička |
Kmín, mletý | 2 špetky |
- Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit.
- K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy).
- Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut.
- Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou.
- Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout.
- Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech.
- Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý.
- Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši.
Tipy
- Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp.
- Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle.