receptty.org/content/perketl/index.md
2020-05-09 14:16:40 +02:00

42 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Perketl"
date = 2020-05-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["levné", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "90"
source = ""
+++
Ingredience ||
-|-
Vepřové libové maso | 400 g
Cibule | 1 ks
Česnek | 2 stroužky
Peprika červená | 1 ks
Sádlo/olej | 2 lžíce
Mletá sladká paprika | 2 lžičky
Vývar | 500 ml
Krájená loupaná rajčata v plechovce | 400 g
Darált Czípös Paprika (viz. Tipy) | 2 lžičky
Hladká mouka | 1-2 lžíce
Smetana 12% | 50 ml
Sůl |
Pepř |
1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli, česnek a papriku a pokrájíme na menší kostičky.
1. V hrnci si rozehřejeme tuk a oshaneme na něm cibuli, zasypte mletou paprikou a po chvilce přisypte maso. Promícháme a chvilku necháme osmahnout.
1. Přilijeme vývar, promícháme a za občasného míchání necháme dusit/vařit pod pokličkou asi 30 minut na nízký plamen.
1. Přisypeme pokrájenou papriku, obsah plechovky s rajčaty a pálivou pastu. Promícháme a necháme ještě 10 minut povařit.
1. Zahustíme perketl: Do hrníčku si nalijeme trochu vody, přidáme mouku a vidličkou rozmícháme do hladké tekutiny bez hrudek. Pomalu nalíváme do hrnce a při tom mícháme. Necháme ještě 5 minut povařit.
1. Odstavíme z plotny, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem či jiným kořením.
1. Podáváme například s chlebem.
### Tipy
- Darált Czípös Paprika je pasta z pálivých paprik zavařených skleničce. Pasta je celkem slaná a velmi pálivá, proto s ní opatrně. Pokud nemáme, můžeme nahradit rajčatovým protlakem, solí a chilli.