receptty.org/content/hovezi-steaky-se-salsou-z-avokada-a-manga/index.md

1.8 KiB

+++ title = "Hovězí steaky se salsou z avokáda a manga" date = 2024-02-17 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb"]

[extra] portions = "4" time = "45" source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++

Salsa
Limetková šťáva 10 lžic
Olivový olej 3 lžíce
Chilli vločky 1 lžička
Sůl
Pepř, čerstvě mletý
Šalotka 1 ks
Mango (zralé, pevné) 2 ks
Avokádo 2 ks
Koriandr, čerstvý 1/2 svazku
Steaky
Hovězí steaky 4 ks
Anýz, mletý 1 lžička
Římský kmín, mletý 1 lžička
Sůl
Pepř, čerstvě mletý
Ghí 2 lžíce

Salsa

  1. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, olivový olej, chilli vločky, trochu soli a pepře.
  2. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k olivové směsi.
  3. Manga a avokáda rozkrojíme, ještě ve slupce opatrně nakrájíme na malé kostičky a lžící vyloupneme od slupky. Přisypeme do misky.
  4. Koriandr omyjeme, osušíme, pokrájíme na drobno a také přidáme do misky.
  5. V misce vše smícháme a případně dosolíme či dopepříme. Misku se salsou zatím odloužíme stranou, aby se chutě propojili.

Steaky

  1. Troubu zahřejeme na 60°C. Připravíme si pánvičku s širokým dnem.
  2. Steaky omyjeme, osušíme a z obou stran posypeme anýzem, římským kmínem, solí a pepřem. Rukama vmasírujeme.
  3. V pánvi rozpustíme ghí a steaky na něm při střední teplotě opékáme z každé strany 3 minuty (pokud se nevejdou do jedné pánve, musíme použít dvě pánve najednou).
  4. Maso zabalíme do alobalu a vložíme do trouby na 3 minuty.
  5. Steaky podáváme se salsou všetně šťávy, kterou pustili.

Tipy

  • Olivový olej do salsy použijte nějaký dobrý a kvalitní (na přípravu za studena).