receptty.org/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/index.md

41 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Dýňový krém z pečené dýně"
date = 2024-10-19
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "45"
source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)"
+++
Ingredience ||
-|-
Dýně hokkaido | 1 menší kus
Cibule | 1 ks
Sůl | 1 lžička
Olej | 2 lžíce
Vývar | 750 ml
Zázvor, strouhaný | 2 cm
Česnek | 2 stroužky
Muškátový květ | 1 špetka
Smetana ke šlehání | 250 g
Zakysaná smetana | 1 kelímek
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou).
1. Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny.
1. Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky.
1. Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy.
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni.
1. Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje.
1. Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi.
1. V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min.
1. Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu.
1. Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka.
1. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i [praženými dýňovými semínky](@/prazena-dynova-semínka//index.md).