forked from em/receptty.org
2.3 KiB
2.3 KiB
+++ title = "Křupavé zeleninové závitky" date = 2022-09-11 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "vegetarian"]
[extra] portions = "4" time = "" source = "Jíme Jinak.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Cibule | 1 ks |
Mrkev | 2 ks |
Zelí bílé | 1/2 střední hlávky |
Olej | |
Majonéza | 3 lžíce |
Umeocet | 1 lžíce |
Rýžový papír | 6-10 ks |
- Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí nakrouháme najemno.
- Do široké pánve kápneme trochu oleje, rozehřejeme ho a osmahneme na něm cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme i zelí a za občasného míchání restujeme 10 minut.
- Mezitím si troubu předehřejeme na 180°C, plech vyložíme papírem na pečení.
- Poté stáhneme z plotny a necháme chvilku vychladnout. Přidáme majonézu a ochutíme umeoctem. Je celkem slaný, němělo by být potřeba dále dochucovat solí.
- Do talíře (nebo třeba pánvičky) s širokým dnem si nalijeme teplou vodu, do které budeme namáčet rýžové papíry.
- Dalším krokem je balení závitků: rýžový papír namočíme na pár sekund do teplé vody, přendáme ho na prkýnko a doprostřed dáme trochu zeleninové náplně (nedáváme moc, jinak nepůjdou pořádně zabalit). Nejprve přehneme část papíru, která je blíž u nás, směrem na směs. Poté ji přidržujeme ukazováčkama a prsteníčkem a malíčkem zvedáme strany papíru. Nakonec překulíme směrem od nás a tím vznikne balíček. Závitky dobře utahujeme.
- Závitky pokládáme na připravený plech spojem dolů. Postříkáme nebo potřeme trochou oleje a dáme péct na 20 minut. V polovině pečení otočíme a potříkáme (potřeme) olejem i z této strany.
- Podáváme například s obilovinou a nakvašenou zeleninou, nebo jen tak na svačinu.
Tipy
- Při postupu balení je více možností. Buď popsaná varianta "u mě - strany - ode mě" nebo můžeme zkusit "strany - u mě - ode mě". Záleží na nás, co nám bude vyhovovat. Hlavní je váleček dostatečně utáhnout. Ale nechceme papír roztrhnout, takže jemně.
- Zeleninu můžeme dát do směsi téměř jakoukoli, kterou doma najdeme - červená řepa (uvařená), pórek, kedlubna, paprika (na tenké proužky) nebo třeba i tofu či tenké proužky kuřecích prsou.