forked from em/receptty.org
2.1 KiB
2.1 KiB
+++ title = "Zapečený lilek s balkánským sýrem" date = 2020-05-09 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina", "přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné"]
[extra] portions = "4" time = "60" +++
Ingredience | |
---|---|
Brambory | 4 ks |
Lilek | 1 velký kus |
Cibule | 1 ks |
Česnek | 2 stroužky |
Rajčata | 2 ks |
Paprika | 1 velký kus |
Olivový olej | 2 lžíce |
Balkánský sýr | 200 g |
Bylinky | rozmarýn, tymián, ... |
Sůl | |
Pepř |
- Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Takto necháme měknout dokud je nebudeme potřebovat.
- Lilky nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme na tác nebo plastové prkýnko a posypeme solí z obou stran. Necháme zatím vyplakat.
- Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na malé kostičky a rajčata a papriku na větší kostky.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Po chvíli přidáme papriku a rajčata a trochu osolíme. Promícháme a necháme trochu opéct.
- Do pánve rozdrobíme balkán a okořeníme různými bylinkami. Promícháme a po chvilce stáhneme z plotny. Dle chuti můžeme ještě opepřit či osolit (pozor, balkánský sýr je śám o sobě hodně slaný).
- Troubu si rozehřejeme na 180°C. Na pracovní plochu si připravíme zapékací mísu.
- Brambory scedíme a necháme okapat.
- Vyplakané lilky otřeme papírovou utěrkou.
- Nyní vrstvíme do zapékací mísy: polovina lilku, polovina směsi z pánve, brambory, které posolíme a popepříme, zbytek lilku a zbytek směsi.
- Vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut.
- Podávat můžeme s pečivem nebo kuskusem či quinoou. Také lze zeleninu využít jako přílohu k masu.
Tipy
- Kdo má rád, může 5 minut před vyndáním z trouby posypat zeleninu tvrdým nastrouhaným sýrem.
- Zeleninu lze obměňovat dle sezóny či domácích zásob. Směle tam můžeme přidat třeba brokolici květák či fazolky.
- Taktéž můžeme přidat nakrájenou slaninu (přidat hned s cibulí) nebo kostičky měkkého salámu (vytvořit vrstvu na brambory).