receptty.org/content/indicke-masove-kulicky/index.md
2022-10-15 22:48:49 +02:00

2.5 KiB

+++ title = "Indické masové kuličky s rajčatovou omáčkou" date = 2022-10-15 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlepkové", "indická kuchyně", "levné", "low carb", "omáčka", "vepřové", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "6" time = "60" source = "časopis Gurmet" +++

Masové kuličky
Vepřové maso, mleté 1000 g
Jogurt, bílý 2 lžíce
Zázvor, čerstvý 2 cm
Římský kmín, drcený 1 lžíce
Koriandr, drcený 1 lžíce
Hřebíček, mletý 1/4 lžičky
Skořice, mletá 1/4 lžičky
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř, mletý 1/4 lžičky
Sůl 1 lžičky
Rostlinný olej na smažení
Rajčatová omáčka
Kadeřávek 3-4 listy
Cibule 1 ks
Česnek 3 stroužky
Zázvor, čerstvý 2 cm
Koriandr, čerstvý 1/2 svazku
Garam masala 1 lžička
Kurkuma, mletá 1/2 lžičky
Římský kmín, drcený 1/2 lžičky
Koriandr, drcený 1/2 lžičky
Chilli, vločky 1/4 lžičky
Rostlinný olej 2 lžíce
Rajčata krájená, sterilizovaná 1 plechovka (400 ml)
Smetana na vaření 125 ml
Sůl
K podávání
Naan chléb
Bílý jogurt

Masové kuličky

  1. V míse smícháme maso, najemno nastrouhaný zázvor, jogurt, koření a sůl a vytvoříme stejně velké kuličky.
  2. Připravíme si velkou hlubokou pánev a kuličky osmahneme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby byli opečené. Nemusí být zcela hotové, dojdou v omáčce.
  3. Kuličky dáme zatím stranou na talíř nebo do mísy.

Omáčka

  1. Kadeřávek nasekáme na menší kousky a dáme stranou do mističky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme do mističky, zázvor nastrouháme najemno k česneku.
  2. Do mističky si odměříme potřebné koření
  3. Koriandru otrháme lístky nasekáme nadrobno, dáme do mističky a zatím uložíme do lednice. Stonky pokrájíme nadrobno.
  4. V použité pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru. Necháme opékat asi 10 minut, dokud směs nezačne zlátnout.
  5. Přisypeme připravené koření a necháme ho rozvonět.
  6. Zalijeme rajčaty a trochou vody (asi 100 ml, vypláchneme tím plechovku od rajčat). Lehce osolíme a promícháme.
  7. Do omáčky vložíme masové kuličky a vaříme asi 20 minut.
  8. Poté přisypeme kadeřávek a vaříme ještě 10 minut.
  9. Nakonec vlijeme smetanu na vaření, dle chuti osolíme a prohřejeme.
  10. Před servírováním posypeme koriandrem a podáváme s naan chlebem a bílým jogurtem.