forked from em/receptty.org
63 lines
1.7 KiB
Markdown
63 lines
1.7 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Mexická polévka"
|
|
date = 2021-01-04
|
|
author = "Terezka & Emil"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "6"
|
|
time = "20"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Hověyí mleté maso | 350 g
|
|
Cibule bílá | 1 ks
|
|
Cibule červená | 1 ks
|
|
Olivový olej | 2 lžíce
|
|
Červené fazole sterilizované | 400 g
|
|
Kukuřice sterilizovaná | 340 g
|
|
Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g
|
|
Hovězí vývar | 1 litr
|
|
Koriandr |
|
|
Tabasco |
|
|
Pepř |
|
|
Sůl |
|
|
|
|
Přílohy & zdobení ||
|
|
-|-
|
|
Tortilla | 4 ks
|
|
Limetka | 1 ks
|
|
Zakysaná smetana | 1 kelímek
|
|
|
|
Mix koření ||
|
|
-|-
|
|
Sůl | 1 lžička
|
|
Černý pepř | 1 lžička
|
|
Kmín | 1/2 lžičky
|
|
Římský kmín | 1/2 lžičky
|
|
Paprika | 1/2 lžičky
|
|
Sušený česněk | 1/2 lžičky
|
|
Sušená cibule | 1/2 lžičky
|
|
Oregano | 1/2 lžičky
|
|
Chilli vločky |
|
|
|
|
1. Cibule nakrájíme nadrobno.
|
|
1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
|
|
1. Přidáme a osmahneme maso a směs koření.
|
|
1. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
|
|
1. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
|
|
1. Přilijeme vývar a povaříme asi 10 minut.
|
|
1. Přidáme koriandr a sundáme z plotny.
|
|
1. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
|
|
1. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
|
|
1. Polévku ochutíme tabascem (případně i solí a pepřem).
|
|
1. Podáváme v misce, ozdobenou lžící zakysané smetany, klínkem limetky a čtyřmi čtvrtkami opečené tortilly.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Do polévky se hodí i hotové kuřecí maso. Stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.
|