receptty.org/content/rychla-mexicka-polevka/index.md

63 lines
1.7 KiB
Markdown

+++
title = "Mexická polévka"
date = 2021-01-04
author = "Terezka & Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "6"
time = "20"
+++
Ingredience ||
-|-
Hověyí mleté maso | 350 g
Cibule bílá | 1 ks
Cibule červená | 1 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Červené fazole sterilizované | 400 g
Kukuřice sterilizovaná | 340 g
Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g
Hovězí vývar | 1 litr
Koriandr |
Tabasco |
Pepř |
Sůl |
Přílohy & zdobení ||
-|-
Tortilla | 4 ks
Limetka | 1 ks
Zakysaná smetana | 1 kelímek
Mix koření ||
-|-
Sůl | 1 lžička
Černý pepř | 1 lžička
Kmín | 1/2 lžičky
Římský kmín | 1/2 lžičky
Paprika | 1/2 lžičky
Sušený česněk | 1/2 lžičky
Sušená cibule | 1/2 lžičky
Oregano | 1/2 lžičky
Chilli vločky |
1. Cibule nakrájíme nadrobno.
1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
1. Přidáme a osmahneme maso a směs koření.
1. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
1. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
1. Přilijeme vývar a povaříme asi 10 minut.
1. Přidáme koriandr a sundáme z plotny.
1. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
1. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
1. Polévku ochutíme tabascem (případně i solí a pepřem).
1. Podáváme v misce, ozdobenou lžící zakysané smetany, klínkem limetky a čtyřmi čtvrtkami opečené tortilly.
### Tipy
- Do polévky se hodí i hotové kuřecí maso. Stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.