receptty.org/content/jablecne-muffiny-se-skorici/index.md

1.8 KiB

+++ title = "Jablečné muffiny se skořicí" date = 2023-06-24 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]

[extra] portions = "12" time = "60" source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++

Ingredience
Jablko 2 ks
Máslo, změklé 85 g
Calvados 2 lžíce
Vejce 4 ks
Sůl 2 špetky
Březový cukr 3 lžíce
Mandlová mouka 200 g
Kypřící prášek s vinným kamenem 1,5 lžičky
Skořice 1 lžička
  1. Jablka omyjeme, osušíme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kostičky.
  2. Z pokrájených kousků odvážíme 125 g (zbytek můžeme třeba sníst nebo ho využít na tvarohové dezerty ve skleničce).
  3. Odebereme 10 g másla a rozehřejeme ho na pánvi. Vsypeme jablečné kostičky a na středním plameni opékáme, dokud nezměknou.
  4. Poté přilijeme calvados a opékáme dál, dokud se tekutina nevypaří. Poté odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
  5. Troubu si předezhřejeme na 170°C. Muffinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme trochou tuku (můžeme vystříkat kokosovým olejem).
  6. Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh.
  7. Žloutky vyšleháme se zbytkem másla do pěny. Poté přisypeme březový cukr a mícháme, dokud se krystalky nerozpustí.
  8. Mezitím (pokud tedy máme kuchyňský mixér) si v míse smícháme mandlovou mouku s kypřícím práškem a skořicí.
  9. K máslové směsi přisypeme sypknou směs a vmícháme. Těsto teď bude trochu tužší, ale nebojme, sníh nám to zachrání.
  10. Ručně vmícháme sníh a nakonec opečené jablečné kousky.
  11. Těsto rozdělíme do muffinové formy a vložíme do trouby.
  12. Pečeme asi 30 minut. Po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout.

Tipy

  • Namísto Calvadosu jsem použila Amaretto.