receptty.org/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/index.md

1.6 KiB

+++ title = "Dýňový krém z pečené dýně" date = 2024-10-19 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "6" time = "45" source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)" +++

Ingredience
Dýně hokkaido 1 menší kus
Cibule 1 ks
Sůl 1 lžička
Olej 2 lžíce
Vývar 750 ml
Zázvor, strouhaný 2 cm
Česnek 2 stroužky
Muškátový květ 1 špetka
Smetana ke šlehání 250 g
Zakysaná smetana 1 kelímek
  1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou).
  2. Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny.
  3. Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky.
  4. Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy.
  5. Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni.
  6. Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje.
  7. Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi.
  8. V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min.
  9. Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu.
  10. Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka.
  11. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i praženými dýňovými semínky.