forked from em/receptty.org
1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Chřestový krém" date = 2024-05-14 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4" time = "30" source = "Albert.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Chřest | 350 g |
Cibule | 1 ks |
Máslo | 1 lžíce |
Olivový olej na smažení | 1 lžíce |
Voda | 450 ml |
Smetana ke šlehání | 250 ml |
Muškátový oříšek | 1 špetka |
Zeleninový bujón | 1 kostka |
Dýňový olej na servírování |
- Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
- Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
- Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
- Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
- Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
- Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
- Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.
Tipy
- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.