receptty.org/content/chrestovy-krem/index.md

1.6 KiB

+++ title = "Chřestový krém" date = 2024-05-14 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "4" time = "30" source = "Albert.cz" +++

Ingredience
Chřest 350 g
Cibule 1 ks
Máslo 1 lžíce
Olivový olej na smažení 1 lžíce
Voda 450 ml
Smetana ke šlehání 250 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Zeleninový bujón 1 kostka
Dýňový olej na servírování
  1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
  2. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
  3. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
  4. Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
  5. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
  6. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
  7. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.

Tipy

  • Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.