receptty.org/content/chaliapin-steak/index.md

1.6 KiB

+++ title = "Chaliapin Steak" date = 2023-11-08 author = "Emil"

[taxonomies] kategorie = ["maso"]

[extra] portions = "1" time = "120" source = "Shokugeki no Soma" +++

Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa.

Ingredience
Hovězí steak ze svíčkové
Cibule 4 ks
Máslo
Olivový olej
Sojová omáčka
Sůl
Pepř
Petržel
  1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm.
  2. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm.
  3. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění.
  4. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu.
  5. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté).
  6. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá.
  7. Hotovou cibuli odložíme do misky.
  8. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
  9. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme.
  10. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout
  11. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky.
  12. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku.
  13. Na vrch posypeme nasekanou petržel.