45 lines
1.9 KiB
Markdown

+++
title = "Zelený krém"
date = 2025-05-22
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "25"
+++
Ingredience ||
-|-
Máslo | 2 lžíce
Olej, olivový | 3 lžíce
Brokolice | 1 kus
Pórek | 1/2 ks
Brambora | 1 ks
Cibule | 1 větší kus
Česnek | 3 stroužky
Smetana | 250 ml
Vývar, zeleninový | 500 ml
Parmezán či bazalkové pesto | na ozdobu
1. Máslo a olej dáme do hrnce.
1. Brokolici a pórek omyjeme, osušíme a pokrájíme - brokolici na menší růžičky, pórek na středně silné půlkroužky.
1. Bramboru oloupeme (pokud je hezká tak nemusíme) a nakrájíme na menší kostičky.
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky.
1. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli, prolisovaný (nebo pokrájený) česnek, bramboru a opečeme. Česnek však nesmí začít hnědnout.
1. Poté přidáme pórek a brokolici a za občasného míchání opékáme asi 4 minuty.
1. Přilijeme vývar a smetanu (a případně trošku soli), promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, ztumíme výkon plotýnky a necháme pobublávat asi 15 minut.
1. Po uplynulé době by měla být zelenina měkká, pokud ne, jestě chvíli necháme pobublávat.
1. Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem.
1. Dle potřeby krém rozředíme vodou, případně dochutíme solí a naposledy promícháme.
1. Podávat můžeme posypané parmezánem, případně pokapané bazalkovým pestem.
### Tipy
- Pokud máte stolní sekáček, tak si můžete ušetčit práci a rozmixovat v něm cibuli, česnek a bramboru. Stejně se to na konci všechno rozmixuje, tak je jedno, jestli bude zelenina hezky nakrájená.
- Do tohoto krému můžete skrýt nehezkou a povadlou zeleninu, která má nejlepší chvíle za sebou či "unavené" brambory.