receptty.org/content/chaliapin-steak/index.md

41 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Chaliapin Steak"
date = 2023-11-08
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
[extra]
portions = "1"
time = "120"
source = "Shokugeki no Soma"
+++
Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa.
Ingredience ||
-|-
Hovězí steak ze svíčkové |
Cibule | 4 ks
Máslo |
Olivový olej |
Sojová omáčka |
Sůl |
Pepř |
Petržel |
1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm.
1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm.
1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění.
1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu.
1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté).
1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá.
1. Hotovou cibuli odložíme do misky.
1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme.
1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout
1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky.
1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku.
1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.