forked from em/receptty.org
2.8 KiB
2.8 KiB
+++ title = "Kuřecí kung pao" date = 2023-04-02 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "drůbež"]
[extra] portions = "4" time = "30" source = "OnceUponaChef.com" +++
Marináda | |
---|---|
Sójová omáčka | 1,5 lžíce |
Sherry | 1 lžíce |
Kukuřičný škrob | 2 lžičky |
Kuřecí prsa | 700 g |
Omáčka | |
---|---|
Balsamikový ocet | 1 lžíce |
Sójová omáčka | 2 lžíce |
Hoisin omáčka | 1 lžíce |
Sezamový olej | 1 lžíce |
Cukr třtinový | 1,5 lžíce |
Kukuřičný škrob | 1 lžíce |
Chilli vločky | 0,5 lžičky |
Zázvor, sušený mletý | 0,5 lžičky |
Voda | 80 ml |
Stir-Fry | |
---|---|
Arašídy nebo kešu | 50 g |
Olej na smažení | 2,5 lžíce |
Paprika, červená | 1 ks |
Řepíkatý celer | 2 stonky |
Jarní cibulka | 5 ks |
Česnek | 3 stroužky |
Sůl | 1/4 lžičky |
Marináda
- V míse smícháme sójovou omáčku, sherry a kukuřičný škrob.
- Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2,5 cm.
- Maso přidáme do misky a při pokojové teplotě necháme marinovat asi 15 minut. Občas můžeme promíchat. Mezitím si připravíme další části receptu.
Omáčka
- V jiné misce smícháme všechny suroviny na omáčku. Tekuna musí být hladká bez škrobových hrudek.
Stir-Fry
- Na suché pánvi nejprve opražíme oříšky. Když začnou vonět a hnědnout, tak je přesypeme do menší misky.
- Mezitím si nakrájíme papriku na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky překrojené napůl, jarní cibulky na tenká kolečka (trochu si můžeme dát stranou na servírování) a česnek na malé kostičky.
- Ve velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme 1 lžíci oleje a přisypeme papriku, celer a sůl. Za stálého míchání necháme 5 minut změknout. Poté přesypeme do misky a dáme zatím stranou.
- Do pánve přilijeme asi půl lžíce oleje, polovinu kostiček kuřecích prsou a osmahneme je ze všech stran (asi 5 min. max). Když je kuře hotové přendáme ho z pánve do misky s celerem a paprikou. Do pánve dáme opět půl lžíce oleje a zbylé kuře a postupujeme stejně jako v přechozím případě.
- Do pánve přilijeme další půl lžíce oleje a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek. Promícháváme a necháme na pánvi asi půl minuty.
- Přisypeme obsah misky se zeleninou a kuřetem a promícháme.
- Připravenou omáčku v misce naposledy promícháme a nalijeme do pánve.
- Výkon plotýnky snížíme na minimum a mícháme. Kuře a zelenina se musí zahřát a omáčka trochu zhoustnout. Takto necháme zhruba 30 sekund.
- Přisypeme pražené oříšky a zamícháme. Můžeme dochutit dle potřeby. Omáčka ještě tochu zhoustne, takže kdyby bylo potřeba můžeme později přidat pár lžic vody.
- Podáváme s uvařenou jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou.