forked from em/receptty.org
63 lines
3.3 KiB
Markdown
63 lines
3.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Asijské tofu a zeleninové nudle"
|
|
date = 2023-01-02
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["zelenina"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "50"
|
|
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
|
+++
|
|
|
|
Marinované tofu ||
|
|
-|-
|
|
Tofu | 400 g
|
|
Zázvor, čerstvý | 2 cm
|
|
Česnek | 2 stroužky
|
|
Sojová omáčka | 4 lžíce
|
|
Sezamový olej | 2 lžíce
|
|
Sůl | 1 špetka
|
|
|
|
Zeleninové nudle ||
|
|
-|-
|
|
Arašídy | 30 g
|
|
Cuketa | 250 g
|
|
Mrkev | 250 g
|
|
Petržel, kořen | 250 g
|
|
Hráškové lusky mladé | 100 g
|
|
Chilli paprička | 1/2 kusu
|
|
Koriandr | 8 snítek
|
|
Limetková šťáva | z 1 kusu
|
|
Sezamový olej | 4 lžíce
|
|
Sójová omáčka | 2 lžíce
|
|
|
|
### Tofu
|
|
1. Tofu vyjmeme z obalu a zabalíme do kuchyňské utěrky, aby vytáhla co nejvíce vody. Ideálně tofu ještě zatížíme.
|
|
1. Mezitím do misky, do které pak tofu naložíme, nastrouháme najemno zázvor, prolisujeme česnek a přilijeme sójovou omáčku a sezamový olej. Ochutnáme, a pokud chceme, můžeme trošku osolit. Marinádu promícháme.
|
|
1. Tofu vybalíme z utěrky a pokrájíme na plátky nebo kostičky.
|
|
1. Do marinády nasypeme tofu, promícháme, přikryjeme třeba potravinovou fólií a necháme zatím uležet. Tento krok klidně můžeme udělat i večer před vařením a tofu do sebe přes noc krásně natáhne všechny chutě.
|
|
|
|
### Zeleninové nudle
|
|
1. Arašídy nasucho opražíme na větší pánvi. Poté je pokrájíme nadrobno a můžeme je rovnou nasypat do nějaké malé servírovací mističky a připravit na jídelní stůl. Pánev nemusíme uklízet, využijem ji později.
|
|
1. Cuketu omyjeme, také odkrojíme konce a pomocí spirálového kráječe nastrouháme na tenké nudle. V případě potřeby můžeme nudle uprostřed překrojit, aby nebyly tak dlouhé. Poté nudle osolíme, promícháme a necháme zatím odležet.
|
|
1. Mrkev a petržel oloupeme, odkrojíme konce a opět použijeme spirálový kráječ.
|
|
1. Hráškové lusky očístíme, vhodíme do slané vroucí vody a chvilku povaříme. Poté scedíme a ihned zchladíme studenou vodou. Necháme okapat, osušíme a můžeme pokrájet na poloviny.
|
|
1. Chilli papričku omyjeme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky.
|
|
1. Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
|
|
1. Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme.
|
|
1. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty.
|
|
1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opékáme ze všech stran. Až bude hotovo, odstavíme z plotny (tofu můžeme zatím nechat v pánvičce).
|
|
1. Do první pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
|
|
1. Nakonec přisypeme pokrájené koriandrové listy a nalijeme sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
|
|
1. Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy.
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud nemáme spirálový kráječ, můžeme zeleninu nakrájet loupákem na brambory na tenké dlouhé pruhy a ty poté rozkrájet na nudle.
|
|
- Namísto čerstvého hrášku můžeme použít mražené fazolové lusky. Postupujeme stejně. |