3.3 KiB

+++ title = "Žemlovka bez lepku" date = 2025-02-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené"]

[extra] portions = "6" time = "120" source = "JídelníPlán.cz (inspirace)" +++

Ideální pokrm, ve kterém spotřebujete bílky z vánočního pečení cukroví.

Žemle
Vejce 3 ks
Sůl 1 špetka
Kypřící přášek bez fosfátů 1 lžička
Mandlová mouka 9 lžic
Kokosová mouka 3 lžíce
Máslo, rozpuštěné 2 lžíce
Březový cukr 1,5 lžíce
Tvaroh
Tvaroh, polotučný 300 g
Vejce 1 ks
Březový cukr 1-2 lžíce
Mléko
Mléko 250 ml
Žloutek
Skořice 1 lžička
Vanilková semínka (volitelné) špetička
Zbytek žemlovky
Jablka 4 ks
Skořice 1 lžička
Máslo na vymazání mísy
Rozinky (volitelné) hrst
Sníh
Vaječný bílek 5 a více kusů
Sůl 1 špetka
Březový cukr, moučka 1 lžíce

Žemle

  1. Vejce se solí vyšleháme do pěny.
  2. Mezitím si vedle v misce smícháme všechny suché ingredience, které poté po částech přimícháváme do vyšlehaných vajec.
  3. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo.
  4. Menší zapékací misku, která se vejde do mikrovlnky, vymažeme trochou másla nebo vystříkáme kokosovým lejem a nalijeme do ní směs na žemli.
  5. Uhladíme stěrkou a vložíme do mikrovlnky na plný výkon, nějakách 5 minut. Čas pak možná bude potřeby přidat, záleží, jaký je tvar vaší misky, jak hřeje vaše mikrovlnka atp. Když se žemle bude zdát příliš mokrá, tak ještě na chvilku vložíme do mikrovlnky.
  6. Poté ideálně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
  7. Zatím si předehřejeme troubu na 170°C.

Tvaroh

  1. Vyšleháme tvaroh s vejce a březovým cukrem. Můžeme přidat i trochu vanilkových semínek, pokud máme. Dáme zatím stranou.

Mléko

  1. V misce vyšleháme nebo vidličkou promícháme mléko, žloutek a skořici. Dáme zatím stranou

Žemlovka

  1. Jablka omyjeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Připravíme si zapékací mísu, kterou vytřeme máslem.
  3. Vychladlou žemli rozřízneme horizontálně a poté nakrájíme na menší kostičky. Polovinu kostek dáme do mléka, necháme chvíli nasáknout a poté přendáme do zapékací mísy na dno.
  4. Nasáklé žemle natřeme polovinou tvarohu, poklademe plátky jablek, volitelně posypeme rozinkami, posypeme skořicí a potřeme druhou polovinou tvarohu.
  5. Do zbytku mléka dáme zbylé žemlové kostky, necháme zase chvilku nasáknout a přendáme na tvarohovou vrstvu. Je možné, že mléko nespotřebujeme všechno. Nechceme aby bla žemlovka přemokřená.
  6. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. Mezitím si připravíme sníh.

Sníh

  1. V čisté misce vyšleháme bílky se solí a když začnou trochu tuhnout, tak přisypeme rozemletý březový cukr a šleháme tak dlouho, dokud nám nevytvoří pevný sníh.
  2. Sníh natřeme na napůl upečenou žemlovku a vložíme zpátky do trouby na zhruba 20-30 minut. Čas je orientační a záleží na vaší troubě i míse, ve které je žemlovka, síle jednotlivých vrstev atp. Hlavní je, aby se nám nevysušil bílek a zbytek je bez problémů, protože se vlastně musí tepelně zpracovat jen vejce a to se stane již v první části pečení.